Читај ми!

Dan zaštite podataka o ličnosti – kako živeti u okruženju "Velikog brata"

Institucija Poverenika obeležava Dan zaštite podataka o ličnosti. Povereniku je tokom prošle godine podneto više od 200 pritužbi zbog narušene bezbednosti ličnih podataka. Stanje u toj oblasti u Srbiji ocenjuje poverenik, na zadovoljavajućem je nivou ali ima prostora da se poboljša.

Građani su se u godini za nama žalalili na to što ne mogu da dobiju podatke o isplaćenim kreditima od banaka.

Pritužbe povereniku stizale su i od onih protiv kojih je pre više godina podneta krivična prijava: nisu procesuirani ali nisu ni obrisani iz policijske evidencije.

Kao novi veliki izazov u ovoj oblasti, poverenik ipak vidi digitalizaciju.

"Živimo život u okruženju 'Velikog brata', ubrzane digitalizacije, razvoja veštačke inteligencije, robotizacije i sličnog. Nažalost, 'Terminator' nije više lik iz knjiga i iz filmova. 'Terminatora' ima sve više u svetu, onih koji nam obrađuju podatke, veštačke inteligencije koja to radi sa svim dobrim i lošim stranama", kaže Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. 

U misiji OEBS-a podsećaju da je zaštita privatnih podataka osnovno ljudsko pravo i da slične probleme imaju i druge evropske zemlje. 

"Bilo kakvo ograničenje osnovnih ljudskih prava, uključujući i pravo na zaštitu privatnih podataka, mora da bude u skladu sa principima neophodnosti i proporcionalnosti. Iznad svega, potrebna nam je transparetnost i širok dijalog", ističe Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji. 

Predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji ocenjuju i da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usklađen s evropskim odredbama, ali da je povereniku potrebna podrška.

"Kancelariji poverenika je potrebno obezbediti ljudske, tehničke i finansijske resurse, neophodne za efikasno obavljanje ovlašćenja koje ima. Na snazi je sporazum Eurodžasta i Srbije. Srpski tužilac za vezu u Hagu je na funkciji od marta 2020. Trebalo bi uspostaviti odnose sa evropskim javnim tužiocem, koji je svoje aktivnosti počeko 1. juna prošle godine", kaže Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa delegacije EU u Srbiji. 

Zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji trebalo bi da unapredi i nova Strategija. Poverenik podseća da je i dalje potrebno zakonom odrediti pravila koja se između ostalog odnose na video nadzor, biometrijske podatke, veštačku inteligenciju.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво