Читај ми!

Ko provereva plinske boce u restoranima brze hrane - najmanja varnica može da izazove eksploziju

Posle eksplozije plinske boce i požara u restoranu brze hrane u centru Beograda, kada je jedna osoba poginula, Grad je doneo odluku o restriktivnijim merama kada je u pitanju korišćenje butan boca. Odluka je počela da važi 1. januara, a pre sedam dana izbio je požar i to ponovo u restoranu brze hrane, ovog puta u Zemunu. Kada restorani brze hrane predstavljaju opasnost za bezbednost?

Nikola Radovanović je lokal brze hrane na Vračaru otvorio pre nekoliko meseci. Tvrdi da plinska boca koju je kupio ima sve potrebne dozvole za korišćenje.

"Ja sam se raspitao malo i kupio novu bocu, pitao sam da li ima atest i potrebne papire, pokazali su mi sve to, rekli su da nije ni polovna loša, ali najbolje je kupiti novu zbog sigurnosti", kaže Nikola.

Ipak, da to proveri, u njegov objekat kontrola još nije došla.

"Još uvek niko nije pozvao ili došao da nas uputi šta kako treba, da nam proveri to, da nam pokaže da li ispravno koristimo i da proveri bocu, ali oprezni smo svakako", naveo je Nikola.

"Kada završimo sa poslom uveče obavezno zatvorimo plin, a ujutru kad dođemo na posao odvrnemo i tako stoji i jako je bitno da bude otvoren prozor zato da ulazi vazduh, da ne bude zatvorena prostorija zbog gasa", kaže radnik Nemanja Radovanović.

U prethodnih mesec dana dva restorana gorela su zbog eksplozija plinskih boca. Zato je neophodno da se ovakvi objekti stalno kontrolišu. Grad je ovu obavezu preuzeo početkom godine, ali nema odgovora na pitanje kako će te kontrole izgledati.

Najmanja varnica može da izazove eksploziju

Sa Hemijskog fakulteta još jednom podsećaju kako se plinska boca pravilno koristi i tvrde da samo zbog nepravilnog rukovanja i neodržavanja može doći do eksplozije.

"Uglavnom je problem na crevima i spojevima gde dolazi do curenja, jer ako negde pušta gas i najmanja varnica može da izazove eksploziju", kaže prof. dr Goran Roglić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Posebna creva, spojnice i regulatori moraju da se zamene na svake dve godine, ali to treba da radi neko ko je stručan. Trošak je od 1.000 do 2.000 dinara.

"Samo ukoliko se boce kupuju kod ovlašćenih servisera i imaju atest onda su sigurne za rukovanje", ističe profesor Roglić. 

Prvog januara na snagu je stupila gradska odluka da u restoranima u stambenim zgradama ne smeju da se koriste otvoreni plamen i ćumur.

Ipak, takvih objekata je mnogo i pitanje je kada će doći na red za kontrolu. Zato je važno da i sami vlasnici budu odgovorni, zbog svoje i sigurnosti ljudi koji u njima rade.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво