Čitaj mi!

Vojna gimnazija obeležila školsku slavu

Ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je obeležavanju školske slave - Svetog Save u Vojnoj gimnaziji u Beogradu i poručio da Svetom Savi, koji je simbol naše nacije, dugujemo da budemo bolji, čuvamo jedni druge, budemo složni i da tako postižemo nove uspehe za Srbiju.

Čestitajući slavu učenicima i rukovodstvu Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole "1.300 kaplara" i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, Stefović je podsetio da je Sveti Sava bio utemeljivač i srpske škole, srpske države i srpske crkve, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Bio je ratnik koji je nosio ljubav u svom srcu i koji se borio za dobrotu i pravdu, neko ko je mirio zaraćenu braću, skromni putnik koji je osvetljavao put svojoj državi u nekim jako teškim vremenima. Sveti Sava simbol je naše nacije i to nikada ne smemo da zaboravimo", rekao je Stefanović.

Dodao je i da ne smemo da zaboravimo da ga se setimo svake godine, baš kao što ne smemo da se odreknemo ni svih onih drugih značajnih ličnosti u našoj istoriji koje su učinile da Srbija bude danas ovakva kakva jeste.

"Dugujemo im da i sami uradimo nešto za našu zemlju, da budemo i skromniji i bolji, da čuvamo jedni druge i da budemo složni i da tako postižemo nove uspehe i rezultate za našu Srbiju", rekao je Stefanović.

Ministar je učenicima vojnih škola poručio da je ponosan na svakoga od njih i zahvalio im se što su za svoju profesiju izabrali častan vojnički poziv.

"Biti vojnik naše zemlje posebna je stvar. Nije to posao, to je nešto što morate da osećate u srcu. I zato hoću da vam se zahvalim što ste odabrali da budete u stroju slavnih, svih onih vojnika koji su zadužili našu Srbiju i učinili da mi danas budemo slobodni", rekao je ministar.

Obred rezanja slavskog kolača, po blagoslovu patrijarha Porfirija, vodio je otac Branislav Kedžić, profesor beogradske Bogoslovije uz sasluženje vojnog sveštenstva.

Otac Branisav Kedžić je u svojoj besedi podsetio da je Sveti Sava tokom svog života brinuo o spasenju ne samo sopstvene duše, nego i o spasenju duše svoje porodice, čitavog srpskog roda i svih ljudi na svetu.

Načelnik Vojne gimnazije, kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić, podsetio je da se Savindan kao školska slava obeležava još iz vremena Kneževine Srbije, duže od 180 godina.

Ističući prosvetiteljsku misiju Svetog Save i uticaj koji je imao na obrazovanje naroda, Ćitić je naglasio da su poruke kojima se danas rukovodi vojno školstvo i "Znanje je naše oružje" i "Dela, a ne reči", zapravo svetosavske.

"Vi ste častan oficirski poziv odabrali sa 14 godina. Znam da ćete držati barjak otadžbine Srbije i barjak Svetosavlja čvrsto kao što rodonačelnik svetorodne dinastije veliki župan Stefan Nemanja drži mač u ruci gledajući ka Savinom hramu na Vračaru", rekao je načelnik Vojne gimnazije.