Читај ми!

Kobni pešački prelaz na Novom Beogradu, da li je zaštitna ograda jedini lek protiv pretrčavanja ulice

Pre skoro pola godine građani su tražili pešački prelaz bliže autobuskom stajalištu u Ulici dr Ivana Ribara na Novom Beogradu, kako bi bezbednije prelazili ulicu. Tada je Sekretarijat za saobraćaj obećao zaštitnu ogradu, sličnu onoj u Mihajla Pupina kod Ušća, kako bi se sprečilo da pešaci pretrčavaju sa jedne na drugu stranu.

Malo je onih koji koriste pešački prelaz u ulici doktora Ivana Ribara, gde je nastradala 11-godišnja devojčica.

Pešaci ulicu, uglavnom, pretrčavaju odmah po izlasku iz autobusa, a oni sa kojima je razgovarala ekipa RTS-a svoje ponašanje objašnjavaju "našim naravima".

Kada dođe do nesreće, poput ove u kojoj je nastradala devojčica, zakon predviđa da se uradi nezavisna ocena uticaja puta na saobraćajnu nesreću, njene posledice i razloge.

Predviđa i da se utvrdi da li put ima greške koje bi potencijalno mogle da dovedu do novih udesa, kao i da se predlože mere za njihovo otklanjanje.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da postoji čitav niz alata vezanih za bezbednost puta koji bi trebalo da spreče saobraćajne nezgode sa pešacima.

"Ako to znači da treba da se postave ograde koje pešaci ne mogu da preskoče, kao kod Sajma ili Franše de Perea, onda se postavljaju takve ograde. Sam put prvo treba da vodi same učesnike u saobraćaju tako da oni ne pogreše, da im bude jasno gde smeju da prelaze i kojom brzinom smeju da voze i sa druge strane, ako to već nije moguće da se promeni ponašanje učenika u saobraćaju onda ih stavljate u "kavez" da ne mogu da promaše", ističe Božović.

Građani treba da ukažu na problem, kaže naš sagovornik, a projektanti i nadležni organi treba da predlože mere.

Po zakonu, pešački prelazi ne smeju se obeležavati iza autobuskih stajališta i moraju biti dovoljno udaljeni da vozači mogu da uoče one koji ih prelaze.

Ukoliko je pešački prelaz dalje od stotinu metra od autobuskog stajališta, onda je dozvoljeno preći ulicu van pešačkog, kažu stručnjaci, naravno vodeći računa o bezbednosti.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи