Читај ми!

Svetosavska akademija u Gračanici

Svečana Svetosavska akademija održana je u Gračanici, a organizator, Kulturno prosvetna zajednice Kosova i Metohije, dodelila je priznanja "Đorđe Lekić" istaknutim prosvetnim radnicima i institucijama i "Čitalačko slovo" najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u toj sredini.

Program je himnom Svetom Savi, otvorio hor muzičke škole "Stevan Mokranjac", a besedu o prvom srpskom arhiepiskopu govorila je Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici, rekavši da u vreme kada je evropska civilizacija bila u povoju, svetosavska Srbija je krupnim koracima stremila ka najvišim vrednostima Hrišćanstva.

 

"A putovođa je bio i do dana današnjeg ostao Sveti Sava, neimar naše suštine, graditelj istorije i svih budućih stremljenja. On je bio i ostao neprolazna vrednost našeg postojanja, naše vere i tradicije", rekla je Kostićeva.

Priznanja su dodeljena Osnovnoj školi "Svetozar Marković" iz Velike Hoče i Oliveri Radić, uglednoj prosvetnoj radnici i novinarki iz Orahovca.

"Želim da se zahvalim Kulturno-prosvetnoj zajednici Kosova i Metohije što je i mene uvrstila u red sa do sada nagrađenim delatnicima da dobije m priznanje i plaketu prof, dr Đorđa Lekića. Naročito mi je drago da ovu plaketu primamo istovremeno ja kao profesor Gimnazije u Orahovcu, jedine srednje škole na srpskom jeziku koja je opstala posle 1999. godine u prizrenskom kraju i Osnovna škola Svetozar Marković iz Velike Hoče u kojoj sam naučila prva slova i stekla osnovno obrazovanje", rekla je Olivera Radić.

Za najaktivnije čitaoce biblioteke proglašeni su Sara Đorđević učenica Osnovne škole Kralj Milutin, Milica Stojković student Filozovskog fakulteta iz Gračanice i Dušan Kapetanović student Teološkog fakulteta iz Gračanice.

U delu kulturno-umetničkog programa publici su se predstavili učenici muzičke škole "Stevan Mokranjac", Pavlina Radovanović iz Orahovca i Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice.

Akademiju je organizovala Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Akademija se održala uz poštovanje svih epidemioloških mera preporučenih od kriznog štaba Opštine Gračanica.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво