Читај ми!

Na brzoj saobraćajnici Novi Beograd–Surčin završeno 70 odsto radova, ni minus ne prekida poslove

U Srbiji se trenutno projektuje i gradi više od 1.200 kilometara auto-puta i brzih saobraćajnica. Radi se i ovih dana kada dnevna temperatura ne izlazi iz minusa. Na saobraćajnici od Novog Beograda do Surčina urađeno je 70 odsto posla.

Put koji bi trebalo da rastereti saobraćaj na Novom Beogradu, ali i da skrati izlazak na auto-put "Miloš Veliki", trenutno se nalazi u fazi završavanja betonskih radova.

"Trenutno radimo na iskopima za kišnu kanalizaciju i nakon toga čekamo određene periode kada dolazimo u temperature koje su u plusu. Problemi ovog područja oko Save su uvek isti, tu su visok nivo podzemnih voda, koji svi zanemaruju u građevinskom smislu, svi mi znamo da su teški i ozbiljni", kaže Nemanja Mutić, glavni inženjer na projektu.

U aprilu prošle godine počeli su radovi na nasipu i do sada je urađeno više od 70 odsto posla. I ovih ledenih dana, na minusu, angažovano je oko 85 radnika. Na ovom delu Koridora 11 i auto-puta biće izgrađena četiri mosta i dva nadvožnjaka. Vrednost investicije je veća od 58 miliona evra. U planu je izgradnja petlje Jakovo, koja povećava tu sumu.

"Ti troškovi su tu negde oko 3,3 miliona dolara i biće obuhvaćeni aneksom 3 komercijalnog ugovora, kao i troškovi urbanističkog projekta i izmeštanja postojeće infrastrukture. Kasnije ćemo raditi i druge faze, da se uključi i Bulevar Jurija Gagarina u postojeću saobraćajnicu", navodi Miodrag Jocić, mentor na projketu.

Eksproprijacija parcela, prema informacijama iz nadležnog ministarstva, na teritoriji opštine Surčin je završena, dok na opštini Novi Beograd još traje.

"Ne radimo mi ovo da bismo završili mesec dana pre ili kasnije, ovi auto-putevi, brze saobraćajnice, pruge, ostaće za naše građane u narednim decenijama i mi smo sve ovo trebali da završimo pre 30 i 40 godina", naglašava Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ova gradska magistralna saobraćajnica trebalo bi da spoji Novi Beograd sa auto-putem "Miloš Veliki". Imaće šest traka u oba smera, kao i biciklističke i pešačke staze. Duga je 7,9 kilometara i uključenje će biti iz Vojvođanske ulice gde će biti urađen nov kružni tok. Rok za završetak radova je kraj ove godine.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво