Читај ми!

Nesuđeni akva park na Novom Beogradu mogao bi da postane dom srpskih vaterpolista

Veliki projekat od koga se davno odustalo, posle 16 godina ponovo je pred nadležnima. Izgleda da će Novi Beograd ipak dobiti akva-park.

Pogled iz bloka 45 ne deluje toliko golemo i prostrano. Međutim, sa Savskog keja vidi se ogroman kopmleks nesuđenog akva parka i isto toliki poslovni promašaj. Pre 16 godina počela je privatna gradnja da bi ubrzo stala, ali grad i država ne odustaju od namere da u bloku 44 ipak bude vodenih sportova.

"U pitanju je kompleks otvorenih i zatvorenih bazena gde će svoj dom naći i Vaterpolo savez Srbije. Pokušaćemo to da ostvarimo obzirom da parcela, da tako kažem, nije pravno čista. I potrebno je to dovesti do kraja kako bi postalo vlasništvo Republike Srbije koja bi kasnije mogla da bude investitor na jednom takvom objektu", kaže gradski urbanista Marko Stojčić.

Generalnim urbanističkim planom, koji je na javnom uvidu, sedam hektara prostora dobiće novu namenu. Postaće dom vaterpolista svih selekcija koji se, pa i oni najbolji u svetu, pre osvajanja medalja potucaju po raznim bazenima.

"Onda bi mi diktirali taj trenažni proces i ne bi onda zavisili kao sada od termina građanstva po bazenima sportskih centara u Beogradu i širom Srbije", ističe sekretar Vaterpolo saveza srbija Nemanja Marijan.

Doneli smo im sjajnu vest, kaže Marjan. Do sada su, kaže, sa nadležnima pričali o nekoliko lokacija. Osim priprema, ovde bi, u saradnji sa drugim vaterpolo savezima, mogle da se organizuju, kako kaže, obuke sudija, trenera, vaterpolo kadrova. Moguća su i takmičenja. Nije siguran da bi bazene mogli da korista i građani.

"Da apsolutno je otvoren za sve, ali prvenstveno za vaterpolo selekciju Srbije u nacionalnoj selekciji, a po potrebi i za sportske klubove kada se za to ukaže potreba i steknu uslovi", kaže Marijan.

"Mi za sada predviđamo lokaciju u smislu prostora, a šta bi se eventualno gradilo će biti predmet drugog postupka, kada se utvrdi projektni zadatak i tačna namena objekta", naglašava gradski urbanista Marko Stojčić.

Umesto najvećeg planiranog zatvorenog bazena u Evropi, najviših tobogana i skakaonica i lenje reke, trenutno je u kanalima ustajala kišnica, a ozidano zarasta u korov.

Na velikom i atraktivnom projektu smenilo se više od 10 investitora i nije se odmaklo od početnih radova.

Beograd nema toliko toplih dana ili meseci da bi se akva park isplatio i to je glavni razlog za odustajanje ili postoje neki drugi koji se nisu spoiminjali.

Ipak je država ili grad siguran investitor, ali moraće da povrati lokaciju, razmrsi ko je i šta uložio, što 10 godina na sudu nije uspelo.

Ne priliči ovakvo ruglo gradu, makar da se odužimo vaterpolistima. U gradu kažu da nema ovde mesta za parkiranje automobila, pa će Beograđani morati u akva parkove na periferiji ili po Srbiji ili da se bar oni najmlađi bave vaterpolom.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво