Читај ми!

Rizičan put od kuće do škole zbog velikog minusa – vozači pazite na đake

Niske temperature su veliki rizik za đake i njihov put od kuće do škole. Od početka godine stradalo je 12 pešaka, od kojih su polovina školska deca. Iz MUP-a apeluju da se u zonama škola poštuje brzina od 30, a u naseljenim mestima od 50 kilometara na čas.

MUP je najavio pojačanu radarsku kontolu u zonama škola i naseljenim mestima. Svako prekoračenje biće drastično kažnjeno, a ispred svake škole biće i dežurni policajac.

"Maksimalan broj saobraćajne policije biće u zonama škole, gde će regulisati saobraćaj, a i sankcionisati vozače koji kršenjem saobraćajanih propisa ugrožavaju bezbednost učenika", kaže Aleksandar Radenković iz MUP-a.

Stručnjaci upozoravaju da se brzina prilagodi podlozi, jer na minusu se zaustavni trag povećava za 70 odsto. Jedino brzine do 30 kilometara na čas daju šansu deci da u kontaku sa vozilom dobiju manje povrede.

"Sugerišem vozačima da moraju da prilagode brzinu vremenskim uslovima i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Iz MUP-a poručuju da će ova akcija trajati celo polugodište i upozoravaju roditelje da decu sigurno prevoze u sedištima, jer mališani mogu poginuti i kao saputnici ako nisu vezani.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво