Читај ми!

Denis je sedam meseci u komi, a spas mu je operacija u Zagrebu – potrebna mu je pomoć svih nas

Dvadesettrogodišnji Denis Milovanović iz Svilajnca već sedam meseci je u komi. Početkom januara stigla je ohrabrujuća vest iz Hrvatske da momak može na operaciju mozga u Zagreb i porodica, prijatelji i dobri ljudi u Svilajncu odmah su počeli da sakupljaju novac. Za operaciju i rehabilitaciju potrebno je najmanje 60.000 evra, a to prevazilazi mogućnosti porodice Milovanović.

Denis je prošlog leta doživeo tešku saobraćajnu nesreću, a u automobilu koji je sleteo sa puta povređeno je još četvoro njegovih prijatelja. On najteže, zapravo bio je samo na korak od smrti.

Lekari u Kragujevcu uspeli su da mu održe vitalne funkcije, ali je nažalost mladić ušao u komu iz koje se ni sedam meseci kasnije nije probudio. Posle dužeg boravka u bolnicama, trenutno je u svojoj kući u Svilajncu i o njemu brine porodica, a najviše majka Tanja koja je inače medicinska sestra.

"Denis je inače u budnoj komi, to se zove vigilna koma, trenutno je dobro, stabilno je, ali se ne budi", kaže Tanja Milovanović, majka.

Porodica je saznala da su Japan, Kina i Hrvatska jedine zemlje gde se rade komplikovane i krajnje specifične operacije mozga za izlazak iz kome. Denisa su 10. januara snimali i pregledali lekari u Zagrebu i konačno je iz Bolnice Dubrava stiglo zeleno svetlo za operaciju.

"To je jedna vrlo skupa operacija i tu smo malo da kažem vremenski ograničeni. Znači kad prikupimo novac možemo da idemo tamo i oni će nas primiti odmah", kaže Tanja.

Na pitanje kako se nose sa svim, majka kaže da kada imate ispred sebe takav problem morate da budete jaki. "Morate samo da njega podignete. Znate ono kada kažete meni neka bude šta god, samo da on stane na noge. Kad on stane na noge više ne moram da budem jaka uopšte", dodaje majka.

Ceo Svilajnac se podigao na noge. Prvi su se mimo porodice organizovali Denisovi drugari. Čitav gradić je oblepljen apelima za pomoć, poziv je podeljen preko društvenih mreža, sledi humanitarni fudbalski turnir, a udruženje mladih najavljuje veliku humanitarnu žurku za Denisovu drugu šansu.

"Ima nade naravno i verujem da će biti sve ok. Zato što bez njega ja ne mogu da funkcionišem", naglašava Bogdan Lazić, Denisov najbolji drug.

Svi se nadaju dobrom ishodu i da se Denis probudi i potpuno oporavi. Čekaju ga drugari i verni pas kojeg toliko voli, da nastavi studije veb dizajna i možda da se vrati kik boksu. Za sve to potrebno je još mnogo novca koje porodica ne može sama da prikupi.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи