Čitaj mi!

I ove subote blokade protiv Rio Tinta na više lokacija u Srbiji

Na više lokacija u Srbiji Savez ekoloških organizacija Srbije ponovo je organizovao blokadu puteva sa zahtevom da se obustavi projekat "Jadar" kompanije "Rio Tinto" za eksploataciju litijuma. Između ostalog, bio je blokiran put ka graničnom prelazu "Trbušnica", kao i Ibarska magistrala. Incidenti u Preljini i Šapcu.

Članovi udruženja "Ne damo Jadar" i građani blokirali su magistralni put Šabac-Loznica-Mali Zvornik, u blizini graničnog prelaza "Trbušnica" sa Republikom Srpskom.

Blokada je trajala od 13 do 15 časova, a ujedno je i onemogućen rad graničnog prelaza u tom periodu.

Građani su izašli na put sa zahtevom da se povuče projekat "Jadar", a protest je započeo mirno.

U 13 časova je blokiran i auto-put kod Centra "Sava" u Beogradu.

Protest je trajao nešto manje od sat i po vremena, uz manji incident kada je jedan automobil pokušao da prođe kroz blokadu, ali su se građani okupili oko vozila i vozač je bio primoran da se vrati nazad.

Propuštana su sanitetska vozila i hitni slučajevi.

Incidenti u Preljini i Šapcu

Kao što je najavljeno, u 13 časova blokirana je i Ibarska magistrala u mestu Preljina kod Čačka, a protest je trajao oko sat vremena.

Kilometarske kolone stvorile su se na putevima ka ovoj veoma frekventnoj lokaciji koja se nalazi između dva kružna toka koji vode ka centru Čačka i auto-putu Miloš Veliki.

Tu su se dogodila dva incidenta, kada su neki vozači pokušali da probiju blokadu.

Sve se završilo bez većih problema, a vozači su pušteni da prođu, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

I na blokadi mosta u Šapcu, koja je trajala oko sat i po vremena, došlo je do incidenta.

Blokada mosta preko Save kod Šapca počela je nekoliko minuta posle 13 časova. Prvih pola sata, okupljeni građani propuštali su automobile sa decom, bilo je i nekoliko kraćih rasprava sa vozačima koji su čekali u koloni.

Incident se dogodio nešto posle 13.30. Građani koji su blokirali most propustili su vozilo Hitne pomoći, a za sanitetom je krenuo vozač "audija" sa šabačkim tablicama i pokušao da probije blokadu.

Tom prilikom povređen je Dušan Tufegdžić, član predsedništva Pokreta "Buđenje".

Okupljeni su pozvali Hitnu pomoć koja je odvezla povređenog čoveka koji se žalio na bol u nozi. Protest je završen oko 14.20 kada je došla policija.

Dopisnik RTS-a javlja i da je od 13 do 14 časova bio blokiran saobraćaj na zlatiborskom putu, kod Ložioničkog mosta u Užicu. Protest je prošao bez incidenata, a vozila se sada nesmetano kreću.

Protest je bez incidenata održan i u Požegi.

Okupljeni traže da sve potpisano sa Rio Tintom bude stavljeno na sto, odnosno objavljeno, i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat "Jadar".

Među učesnicima protesta se čulo da je zbog pogoršanja epidemijske situacije bilo manje učesnika od uobičajenog broja.