Читај ми!

Heroj sa Dunava Renato Grbić: Samo dve devojke su mi se javile posle spasavanja

Iako nije javna ličnost, skoro da nema Beograđanina koji nije čuo za Renata Grbića. On je poslednjih godina iz Dunava spasao više od trideset ljudi. Poslednji put pre dva dana.

Renato Grbić, čija se porodicama generacijama bavi ribolovom, prvi put je spasao nekoga iz reke pre više od 20 godina i, kako kaže, nisu svi bili srećni i zahvalni zbog toga.

"Bilo je to pre 20 i nešto godina kada sam se sa bratom od strica vraćao sa pecanja. Vraćajući se ka Pančevačkom mostu nešto je palo u vodu. U pitanju je bio momak tada mojih godina koga smo posle kraćeg ubeđivanja uvukli u čamac", opisao je tokom gostovanja u Beogradskoj hronici Renato Grbić.

Sva spasavanja u kojima je učestvovao Renato bila su iz čamca jer, bez obzira na to koliko ste dobar plivač, to je jedina šansa da se stigne do osobe koja skoči u reku da se spase, zbrine i utopli do dolaska hitne službe.

Mnogi od njih nisu želeli da budu spaseni, tako je bilo i sa poslednjom osobom koju je pre nekoliko dana izvukao iz Dunava. 

"Zahvalnost mi ne treba, jedino bih voleo da ih posle vidim, da popričamo o problemima zbog kojih su se odlučili na takav korak. Ali samo dve osobe su se kasnije javile. Dve devojke, jedna me je zvala i na svadbu, dobila je i dete. Druga je devojka koja je skočila sa nepunih 16 godina, i ona se javlja, dolazila je sa majkom. I niko više", kaže Renato.

Kobne okolnosti: Hladna voda i topla odeća

Govoreći o slučaju nestalog mladića iz Splita, Renato kaže da ako neko dospe u vodu u zimskom periodu davljenje je vrlo često zbog hladne vode, brzine reke i tople odeće koju zimi nosimo a koja se brzo natopi.

"U hladnoj vodi se zagrejano telo posle 10-15 minuta neminovno anestezira. Osoba upadne u stanje slično dejstvu anestezije, upadate u san bez, bolova i patnje. Ako je stvarno Matej bio u vodi, tragičan kraj je nažalost neminovan", bio je iskren Renato.

Iskusni alas koji je svaki dan na reci iz iskustva kaže da je moguće i da se neko nikada ne pronađe, da se telo zakači za nešto na dnu ali i da zimi ceo proces traje znatno duže pre nego što telo utopljenika ispliva.

Kaže i da je i sam, bez obzira na iskustvo, dva puta mogao da se udavi u reci.

"Uvek se uči o životu na reci, ona mora da se poštuje. Dunav ne prašta bez obzira na iskustvo... I ja sam zbog brzopletosti bio u situaciji da se udavim par puta", rekao je u razgovoru za RTS Renato Grbić.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво