Читај ми!

Subvencije za zamenu stolarije uskoro u svim beogradskim opštinama – koji prozori imaju prednost

Državni sekretar u Ministarstvu za rudarstvo i energetiku Zoran Lakićević najavio da će za zamenu stolarije, koja se radi u 67 opština u Srbiji, krajem meseca moći da se prijave sve opštine u Beogradu. Prednost prilikom dodele subvencije imaju, kaže, građani koji imaju najlošije prozore.

U Srbiji je trenutno 67 opština u kojima se radi zamena stolarije uz subvenciju države, koja iznosi 50 odsto cene. Dugo najavljivani konkurs je otvoren i za žitelje Palilule, obezbeđena su sredstva za oko 300 domaćinstava, a krajem januara sledi novi konkurs sa više sredstava, gde će moći da se prijave sve gradske opštine.

Državni sekretar u Ministarstvu za rudarstvo i energetiku Zoran Lakićević kaže da mogu da se prijave svi građani koji žive u stanu ili su vlasnici stana ili kuće.

Prema njegovim rečima, prikupljanje dokumentacije nije komplikovano.

"Postoji formular. Možete ga naći ili na veb stranici opštine Palilula ili na veb stranici grada Beograda. Dajete najosnovnije podatke - broj lične karte, adresa i dokaz da je započela legalizacija, ne mora da bude urađena, samo da je počeo postupak. Treba da se podnese i račun za struju", navodi Lakićević.

Kao primer dokaza za započetu legalizaciju je naveo građevinsku dozvolu, a kada je reč o građanima koji žive u legalizovanim objektima, oni mogu da uzmu u opštini dokaz o legalizaciji. Potvrdio je da je validna i potvrda iz katastra.

Ističe da je najbitnije za prijavu da građani uzmu i prilože premer i predračun za ono što žele da urade od jedne od firmi koja se nalazi na spisku pretkvalifikovanih za taj posao, a koju će izabrati na formularu.

"Na tom premeru i predračunu stoji šta će da rade i cena. Nakon toga će komisija opštine Palilule da izađe i obiđe svaku zgradu i svaki stan koji je prijavljen", dodaje Lakićević.

Ko ima prednost

Prednost prilikom dodele subvencije imaju, kaže, građani koji imaju najlošije prozore, što procenjuje komisija koja je formirana pri opštini.

"Postoji Komisija koja radi evaluaciju prijava i građani će da dobiju formular na kome će da zaokruže koje prozore imaju, da li imaju drvene stare jednostruke, oni najviše poena nose, dvostruke prozore sa dva krila, oni nose malo manje poena, i način grejanja. Posle toga se radi bodovanje i pravi se rang-lista", objašnjava Lakićević.

Navodi da je u komisiji šestoro ljudi, a da na teren izlazi dvoje.

"Ono što je bitno je da u tom prvom izlasku komisija napravi zapisnik na osnovu kojeg se uveri da li ono što je traženo zaista stoji i kada se budu uradili objekti onda komisija ponovo izlazi da verifikuje da li je to urađeno", objašnjava državni sekretar.

Iskustvo u 67 opština je pokazalo, kako je naveo, da je potrebno par nedelja da komisija obiđe sve stanove nakon što je primila sve prijave.

"Potom se pravi preliminarna rang-lista, građani imaju pravo na prigovor ili komentar mesec dana nakon toga", rekao je Lakićević.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво