Читај ми!

Izložba posvećena paraolimpijcima u Zrenjaninu

Period u kome je nosio titulu "Evropski grad sporta" Zrenjanin je završio izložbom posvećenom učesnicima Paraolimpijskih igara. I na tom takmičenju grad je imao značajnu sportsku reprezentaciju sastavljenu od sedam učesnika koji su osvojili četiri olimpijske medalje.

Na Paraolimpijskim igrama učestvovao je do sada tri puta. U Rio de Žaneiru Laslo Šuranji je osvojio zlato i bronzu, pa je kao naš najuspešniji takmičar nosio zastavu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, gde je nisku uspeha dopunio srebrnom medaljom.

"U poslednje vreme smo savremeno opremljeni tako da što se toga tiče nema problema, cele godine treniramo. Već se spremamo za evropsko prvenstvo marta u Norveškoj i svetsko prvenstvo novembra u Emiratima", kaže Laslo Šuranji.

Zrenjaninski paraolimpijci su do sada, sem u streljaštvu, imali predstavnike u skijanju, plivanju i stonom tenisu. Sve je to predstavljeno na izložbi u Narodnom muzeju.

"Prvi put prisustvujem ovako nečemu, ovako nekoj sličnoj izložbi, nigde nisam video uopšte na nivou Srbije, što se tiče osoba sa invaliditetom u paraolimpijskim sportovima. Tako da sam oduševljen", navodi Goran Perlić, paraolimpijac u stonom tenisu.

Aleksandra Đukić, koautorka izložbe, ističe da je cilj izložbe osnaživanje paraolimpijaca i da se  javnosti predstavi sa kakvim se oni rezultatima vraćaju u našu zemlju.

Naša zemlja se pojavila na Paraolimpijskim igrama 1972. a zrenjaninski paraolimpijci su od 1984. do danas važan deo našeg tima.

"Svi ovi ljudi su malo u senci pravih Olimpijskih igara, gde paraolimpijci zaslužuju mnogo, mnogo veći tretman i bolji tretman. I siguran sam da će ovo samo da podstakne sve one koji su odgovorni za sve to da pruže priliku i ovim divnim ljudima", naglašava Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije.

"U našem gradu imamo ljude koji su prevazišli sebe, koji su se borili protiv sebe i protiv drugih protivnika i postali inspiracija, jedan simbol", napominje Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Zrenjanin je imao najviše predstavnika iz streljaštva: Simu Kecmana, Lasla Šuranjija, Snežanu Nikolić i Živka Papaza. Nastupali su na paraolimpijskim igrama i plivačica Katarina Draganov Čordaš, stonoteniser Goran Perlić i skijaš Jasmin Bambur.

уторак, 18. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије