Читај ми!

Pokrenut postupak protiv policajaca zbog pesama koje veličaju zločine, Bošnjaci traže oštrije kazne

Nakon nedavno objavljenog snimka proslave u Priboju, na kojoj pripadnici policije pevaju pesme u kojima veličaju zločine u Srebrenici i Vukovaru povezujući ih sa Novim Pazarom i Sjenicom, ne prestaju osude, posebno od pripadnika bošnjačkog naroda. MUP je pokrenuo disciplinski postupak protiv policajaca, a Bošnjaci traže oštrije kazne.

Iz Novog Pazara stiže poziv da se adekvatno kazne oni koji su uznemirili Bošnjake i javni red i mir u Priboju. U gradu za koji Bošnjaci kažu da je primer suživota incidenti su počeli uoči Nove godine a nastavili se uvredljivim grafitima i pesmama tokom proslave Božića.

"Želimo ne da policajci budu disciplinovani kroz neku odluku, meru, već da budu u zatvoru. Želimo da oni koji su pevali i pozivali da se puca na džamije, uz praznične pesme, budu u zatvoru - jer samo tako ima smisla da se stane ovom zlu u kraj", rekao je Usama Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja.

"Ako granična policija želi da ovakvim pesmama slavi rođenje svoje dece, da ovi stihovi budu njima uspavanke, šta možemo očekivati kada ta deca porastu u zrele ljude? Da li svakog hrišćanskog blagdana moramo da strepimo od incidenata", upitao je imam medžlisa u Priboju.

Policajac koji je rođenje deteta sa kolegama proslavljao uz pesme o zločinima izvinio se sugrađanima na društvenim mrežama. U međuvremenu pokrenut je disciplinski postupak protiv zaposlenih u MUP-u koji su učestvovali u incidentu.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti najoštrije osuđuje incidente u Priboju. Na pitanje RTS-a kaže i da takvi incidenti nanose štetu celom društvu.

"Očekujem adekvatno sankcionisanje za nedopustivo ponašanje i govor mržnje koji je postao dostupan i javnosti putem društvenih mreža, jer je važno pokazati da se ovakvi ispadi ne tolerišu, bez obzira ko je u pitanju. Kada je reč o incidentu u kojem su učestvovali pripadnici MUP-a na privatnoj zabavi, dobro je što je odmah upućeno i javno izvinjenje a incident osuđen od strane najviših predstavnika države", rekla je poverenica Janković.

Dodaje da poslednji pojedinačni ispadi treba da naiđu na osudu svih a ne da budu razlog za produbljivanje tenzija, jer to, ističe, nije slika našeg društva niti odražava odnose u njemu.

Prema poslednjem popisu stanovništva 2011. godine, u Priboju, gradu na tromeđi, živi nešto više od 27.000 stanovnika. Većinu čine Srbi, Bošnjaka je oko 14 procenata.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво