Читај ми!

Olimpijac koji je uz pomoć matematike zgrnuo zlato

Učenici Matematičke gimnazije doneli su više od 600 medalja sa međunarodnih takmičenja. Među najboljim takmičarima je i Mateja Vukelić – učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije. Pošao je, kaže, stopama svog starijeg brata Luke, koji je takođe bio đak ove škole. Njegova želja je da i u Novoj godini bude uspešan na Olimpijadi i osvoji neku od medalja.

Mateja je prvi put zakoračio u Matematičku gimnaziju u trećem razredu osnovne škole, odlazeći na pripreme za takmičenje. I od tada je, kaže, u školu dolazio svake nedelje.

Onda je sedmi i osmi razred osnovne škole završio u Matematičkog gimnaziji, da bi školovanje nastavio u mentorskom odeljenju.

"Prvi put sam krenuo da radim matematiku malo ozbiljnije u trećem razredu osnovne škole, ali to je bilo, tako da kažem, ležerno. Postalo je ozbiljno tek u šestom i sedmom razredu kada sam išao i na republička i međunarodna takmičenja", kaže Mateja.

Bio je na više od 20 republičkih takmičenja, što iz matematike, što iz fizike, programiranja. Na međunarodnom nivou takmičio se deset-petnaest puta.

"Nažalost, nisam putovao toliko puno, ali kako situacija stoji, možda do kraja srednje škole i putujem negde", dodaje učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije.

Olimpijada je viši rang 

Od takmičenja kao najznačajnije izdvaja Matematičku olimpijadu.

"To je jednostavno najveći rang takmičenja iz matematike što sam mogao da postignem, i tu sam uzeo srebrnu medalju 2021, a najdraža mi je verovatno bila juniorska Balkanska matematička olimpijada, gde sam uzeo zlato. I to je prvi put da mi se neki veliki rad i isplatio, pa mi je jako blisko to takmičenje", kaže Mateja.

Ogromna podrška mu je, ističe, sedam godina stariji brat Luka, koji je takođe pohađao ovu gimnaziju.

"On mi je i najveća podrška i baš zbog njega sam, mislim, i ovoliko dobar jer mi je pomagao i uvek je bio tu za mene da me bodri kada se loše osećam", objašnjava Mateja.

Matematika je lepa i korisna 

Za one kojima matematika predstavlja problem kaže da ona treba polako da se predaje i uči.

"Ja baš mislim da je mnogima problem zato što ljudi nekad možda loše razumeju, kad su jako mali, treći, četvrti razred, i od tada je dosta zamrze, što je dosta loše. Tako da to definitivno treba polako da se predaje i da se uči, jer je matematika baš lepa stvar i dosta je korisna", kaže Mateja.

Razmišlja i o tome šta bi mogao da studira.

"Definitivno bih želeo da studiram i matematiku i programiranje zajedno. Ne bih hteo ni jedno ni drugo da zapostavim. Tako da ne znam, možda nešto u inostranstvu, ali ako to ne uspe, ja bih isto ovde rado ostao, tu su mi svi", naglasio je ovaj talentovani gimnazijalac.

Ali pre studija očekuju ga još mnoga takmičenja. Pre svega, sprema se za narednu olimpijadu. Cilj je srebrna ili zlatna medalja.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво