Читај ми!

#NisamPrijavila – kako je jedan tvit pokrenuo lavinu

"Tviter", ali i druge društvene mreže, za dva dana preplavile su objave žena pod haštagom #NisamPrijavila. Reč je o slučajevima zlostavljanja od muškaraca, najviše seksualnog, fizičkog i psihološkog, koje žrtve nisu imale snage da prijave iz različitih razloga. Oni slučajevi koji su prijavljeni, ostali su bez adekvatnog institucionalnog odgovora i rešenja.

Sve je počelo u petak uveče kada je Nina Stojaković na Tviteru objavila da je njenu sestru godinu i po dana tukao momak sa kojim je živela.

Prema Nininim navodima, njena sestra je o tome dugo ćutala, što je dovelo do psihičkog kraha i pokušaja suicida. Kada je slučaj prijavila policiji, dobila je odgovor da ništa ne može da se uradi, napisala je Nina Stojaković u jednom od tvitova.

Nakon objave Nine Stojaković, na Tviteru su počeli da se nižu postovi i drugih žena o sličnim iskustvima, ali i seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju, pretrpljenom psihološkom nasilju.

Za oko dva dana, prema pojedinim statistikama, haštag #NisamPrijavila pojavljuje se u više od 18.000 tvitova. 

Prvi put o batinama, silovanju

Kampanja #NisamPrijavila prelila se sa Tvitera i na druge društvene mreže, najviše na Instagram, gde na stranicama koje se bave ljudskim pravima žene, mahom anonimno, objavljuju svoja traumatična iskustva.

Od strašnih primera fizičkog zlostavlja od partnera, pa i roditelja, sve do slučajeva silovanja koje su, u najvećem broju, počinile osobe bliske žrtvama – otac, brat, deda, stric, ujak, teča, porodični prijatelj.

Mnoge žrtve su, po sopstvenim priznanjima, tek u kampanji #NisamPrijavila smogle snage da progovore o onome što im se desilo, često i posle decenija ćutanja. Razlozi za tišinu najčešće su bili stid i sramota, prebacivanje krivice na sebe, ali i nerazumevanje okoline, vrlo često i samih majki, koje im nisu verovale.

Ovom kampanjom žene su takođe uputile oštru kritiku institucijama, koji u najvećem broju slučajeva ne reaguju, ili su reakcije neadekvatne, čak i štićenički nastrojene prema nasilnicima.

Reakcija Zorane Mihajlović

Povodom slučaja koji je o svojoj sestri iznela Nina Stojaković, ali i čitavoj kampanji, oglasila se i potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

U izjavi za portal nova.rs istakla je da očekuje da se ispitaju svi navodi u slučaju devojke [sestre Nine Stojaković, prim. aut.] koja je pokušala da prijavi bivšeg momka za psihičko i fizičko zlostavljanje.

Takođe je navela i da niko nije jači od države.

"Svaki slučaj nasilja zahteva ozbiljan pristup i pružanje podrške žrtvama, kao i pravovremeno procesuiranje nasilnika. Očekujem da se i u ovom slučaju provere svi navodi, jer niko nije jači od države i zakona", poručila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Mihajlovićeva je istakla da je država u prethodnom periodu uradila mnogo u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama "stvarajući zakonski i strateški okvir i kroz senzibilizaciju društva prema ovoj ogromnoj pošasti".

Na pitanje kako da žrtve koje prijavljuju nasilje postupe ukoliko naiđu na neprofesionalno ponašanje policijskog službenika, Mihajlovićeva je istakla da one prvo takvo ponašanje prijave neposredno višem rukovodiocu organa ili starešini, a nakon toga ili čak i istovremeno, što je, kako kaže, svakako bolje, odmah mogu prijaviti unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Milena Radulović pokrenula lavinu početkom godine

#NisamPrijavila je svojevrsni "drugi talas" ovakvih objava, koje su uznemirile javnost u Srbiji, ali i regionu, gde se i tamošnji mediji bave ovom temom.

Početkom godine, nakon što je glumica Milena Radulović objavila da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u školi glume Mike Aleksića, na Fejsbuku je pokrenuta društvena kampanja pod haštagom #NisiSama, kada su žene pisale o svojim bolnim iskustvima, nereagovanju institucija, istovremeno pružajući podršku jedna drugoj.

Ovoj kampanji pridružili su se i brojne poznate ličnosti, sportisti i glumci. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво