Čitaj mi!

Prilika za odmor – prijavljivanje za turističke vaučere od 1. januara

Već punih sedam godina postoje turistički vaučeri Vlade Srbije. Uvek je za njih vladalo veliko interesovanje, naročito u poslednje dve godina, kada su znali da planu za nekoliko sati. Građani će se i u narednoj godini odmarati uz pomoć turističkih vaučera.

Građani Srbije od 1. januara mogu da se prijave za novih 100.000 turističkih vaučera u vrednosti od pet hiljada dinara, koje bi trebalo da iskoriste do 20. novembra sledeće godine.

Mogu da biraju jedan od 1.200 smeštajnih objekata širom Srbije koji su u sistemu vučera.

"Svake godine imamo sve veći broj prijavljenih ugostitelja. Da bi učestvovali u realizaciji šeme raspodele vaučera, moraju da budu prijavljeni na informacioni centralni sistem e-Turista. To je uslov koji, između ostalog, suzbija i sivu ekonomiju u našoj zemlji", kaže Jelena Milenković Orlić, pomoćnica ministarke trgovine i turizma. 

Kako se prijaviti

Pravo na vaučere imaju svi penzioneri i studenti, kao i zaposleni sa primanjima nižim od 70.000 dinara. Izdaju se za najmanje pet noćenja.

Od dokumenata potrebno je imati potvrdu rezervacije u željenom objektu; za najstarije sugrađane poslednji penzioni ček; za zaposlene potvrdu o zaposlenju i primanjima nižim od 70.000 dinara, dok studenti prilažu uverenje fakulteta za tekuću godinu.

Zahtevi se predaju lično i to isključivo na šalterima pošta.

Deset pošta dežura 1. januara: tri u Beogradu, a ostale na graničnim prelazima. 

"Drugog januara imamo 34 pošte, trećeg 54, a od četvrtog januara radimo punim kapacitetom: u 1.300 pošta širom Srbije, građani će moći da dođu da se evidentiraju za subvencionisani smeštaj", objašnjava Bojana Nikolić iz Pošte Srbije.

Vlasnicima hotela, motela i etno-domaćinstava vaučeri su veoma važni: kažu da su im popunili objekte i produžili sezonu.

"Preko četvrtine naših gostiju koristi vaučere. Pitanje je da li bi i došli u Atomsku banju Gornja Trepča da nisu imali pomoć od pet hiljada dinara. Nekome to mnogo znači, pogotovu u privatnom smeštaju, gde on sa tih pet hiljada pokrije troškove smeštaja, a ostale novce može da potroši u rehabilitaciju", ističe Nenad Mladenović iz Atomske banje Gornja Trepča. 

Ako u ovoj raspodeli ostanete bez vaučera, ne brinite - biće ih još.

Prilikom svakog rebalansa budžeta tokom godine izdvoji se nešto novca i za turističke vaučere.