Čitaj mi!

Beograd među pet najzagađenijih gradova po kvalitetu vazduha u svetu, Valjevo jutros među prva tri

Beograd je ponovo među pet gradova na svetu sa najlošijim kvalitetom vazduha. Prema podacima sajta IQAir, glavni grad Srbije je oko 9 časova bio na četvrtom mestu po zagađenosti vazduha sa 185 jedinica PM 2,5 čestica. Ispred Beograda su pakistanski grad Lahore, zatim Delhi i Daka.

Prema sajtu Beoeko, jako zagađen vazduh udišu stanovnici Zemuna, Lazarevca i Velikih Crljena.

Zbog jako zagađenog vazduha, prema tom indeksu, zdravstvene tegobe mogu imati i zdrave osobe, a posebno osetljive grupe - stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Povećana zagađenost vazduh u Beogradu izmerena je na stanicama u Despota Stefana, Obrenovac Ušće i Beograd Vinča.

 

Odličan kvalitet vazduha registrovan je u stanici Beograd Ovča.

Kada je reč o drugim gradovima Srbije, jutros je oko 9 sato jako zagađen vazduh bio i u Valjevu.

Sajt IQAir navodi da je jutros u tom gradu registrovana 221 jedinica PM 2,5 čestica. Ispred Valjeva su, prema tom indeksu, Lahore sa 360 i Delhi sa 332 jedinice PM 2,5 čestica.

Iza Valjeva jutros u bili Lazarevac, Čačak, Zemun i Gornji Milanovac.

Preporuke za građane

Zdravstvene tegobe se, zbog zagađenog vazduha, kako navodi Beoeko, mogu javiti u celoj populaciji, s tim što mogu biti ozbiljnije kod osetljivih grupa nego kod zdravih.

Tamo gde je vazduh jako zagađen, preporuka je za celokupu populaciju: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, obavljati uobičajene aktivnosti u zatvorenom dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

U mestima sa zagađenim vazduhom preporučuje se osetljivim grupama da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da aktivnosti obavljaju u zatvorenom dok se ne poboljša kvalitet vazduha.