Čitaj mi!

Protojerej Radović: Slavi nije mesto u kafani, ogroman broj vernika slavi, a ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja

Protojerej stavrofor Ljubivoje Radović kaže za RTS da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a da je jedino slava ostala uvek. Naglašava da treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju i jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju.

Protojerej stavrofor Ljubivoje Radović i ove godine savetuje vernike da proslave Svetog Nikolu i sve ostale slave na najjednostavniji način – u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima.

"Bez preterivanja, na kraju smisao slave i nije u preterivanju i nije samo u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu", kaže Radović.

Dodao je da u što manjem broju treba da se okupljamo kako bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe.

Ističe da to što pojedini slave slavu u restoranima i sa muzikom nema veze sa pravoslavnim poimanjem krsne slave.

"To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku", ističe Radović.

"Ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja i treba da razgovore vode u tom pravcu, da naučimo, da se ispunimo ljubavlju i da na taj način ukažemo poštovanje svetitelju", dodaje protojerej Radović.

Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

"A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno sa drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima", ističe Radović.

Kada je reč o Nikoljdanu, kaže da je u pravu Duško Radović kada kaže da polovina ljudi slavi, a polovina ide na slavu.

"Cela Srbija slavi Svetog Nikolu i tu su običaji isti kao i za svaku drugu slavu s tim što je izraženo darovanje međusobno i to nije u onom smislu u kojem mi darujemo jedni druge prevareni s tim da je Deda Mraz taj koji dolazi i donosi poklone, jer to je plod potrošačkog društva gde žele da se što više kupuje i da na taj način imaju koristi od nas", kaže Radović.

"Međutim, mi proslavimo Svetog Nikolu kao onoga ko je bio darodavac, ali nije davao onima kojima nije potrebno, nije davao da bi dobio zauzvrat, nego je davao i pomagao sirotinju. U tome jeste draž i lepota davanja, a s obzirom na to da je sada post mi još više treba da razmišljamo o tome da oplemenimo svoja srca postom i molitvom", naglašava Radović.

Naveo je da post ne smemo da svedemo na tanjir, jer je post nešto mnogo uzvišenije i veće.

"Treba dobrim delima i ljubavlju da ga začinimo i da pokažemo da smo zaista na pravom putu, putu jevađelskom", dodaje Radović.

Ističe da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a da je jedino slava ostala uvek.

"Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave", zaključio je Radović.