Čitaj mi!

Vanredna situacija i u Novoj Varoši, Lučanima, Ljuboviji i Krupnju; bez struje oko 28.000 potrošača

Situacija u zapadnoj Srbiji se polako normalizuje. Čiste se saobraćajnice po prioritetima i svi glavni pravci su prohodni. Vlažan i težak sneg je bez struje ostavio više hiljada potrošača. Vanredna situacija proglašena je u Ivanjici, Novoj Varoši, Lučanima, Ljuboviji i Krupnju.

Vanredno u pet opština, situacija sa snabdevanjem strujom se polako stabilizuje

Sela u Pocerini dobila struju

Kvarovi na dalekovodima su popravljeni, kao i preostali radovi na niskonaponskoj mreži kako bi struja stigla do svakog domaćinstva u zabačenim zaseocima Pocerine.

Bez struje više od 24 sata bilo je 2.300 domaćinstava u devet sela šabačkog kraja.

Bez struje oko 28.000 korisnika

Broj korisnika bez napajanja električnom energijom je dodatno smanjen u odnosu na prethodni presek i trenutno iznosi oko 28.000, što je oko 0,78 odsto ukupnog broja korisnika distributivnog sistema, saopštila je Elektrodistribucija Srbije.

Time je broj kvarova, u odnosu na prethodni presek, praktično prepolovljen. Posao na otklanjanju kvarova biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno redovno snabdevanje električnom energijom. 

"Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije nastavile su intenzivne aktivnosti na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije", navodi se u saopštenju.

"Apelujemo na nadležne za održavanje lokalnih, pre svega planinskih puteva, da što pre očiste preostale pravce koji su još pod snegom, kako bi našim elektromonterima bilo omogućeno da se probiju do mesta kvara i otklone preostale kvarove", ističe se u saopštenju.

Vanredna situacija i u Krupnju, škole neće raditi tri dana

Opštinski štab proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine Krupanj, navodi se na sajtu opštine.

Vanredna situacija se proglašava zbog obilnih snežnih padavina i sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja.

Osnovne i srednje škole neće raditi tri dana i prvi radni dan je 16. decembar.

Deo centra Kruševca bez grejanja

Zbog havarije na priključnim toplovodima, desetak porodičnih objekata i ustanova u centru Kruševca od večeras nema grejanje.

Ekipe gradske Toplane su na terenu i, kako je RTS u saopšteno, očekuje se da će problem biti rešen u toku sutrašnjeg dana.

Korisnici ovih objekata, kako se navodi u saopštenju, grejanje će dobiti najkasnije do poslepodnevnih časova.

Bez struje oko 55.000 korisnika

Broj korisnika bez napajanja električnom energijom je trenutno oko 55.000, što je oko 1,54 odsto ukupnog broja korisnika distributivnog sistema, saopštila je Elektrodistibucija Srbije.

"Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije nastavile su intenzivne aktivnosti na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije", navodi se u saopštenju.

Time je broj kvarova upola manji nego noćas.

Najteža situacija je i dalje u delovima Kolubarskog, Zlatiborskog, Mačvanskog i Moravičkog upravnog okruga.

"Posao na otklanjanju kvarova biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno redovno snabdevanje električnom energijom. Otklanjanje kvarova je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima", ističe se u saopštenju.

Deo opštine Ljubovija dobio struju

Ekipe EPS-a uspele su da otklone deo kvarova na dalekovodima i trafostanicama, tako da je veći deo stanovništva na teritoriji opštine Ljubovija dobio električnu energiju.

U lučanskoj opštini 70 trafostanica bez napona

Prema podacima Elektrodistribucije u Čačku koja pokriva Moravički okrug, u lučanskoj opštini je 70 trafostanica bez napona.

Struje nema u seoskom planinskom području, više od hiljadu potrošača. Struje ima u Lučanima i Guči.

Oko 2.000 domaćinstava bez struje na području Kraljeva i Raške

Na području Kraljeva i Raške oko 2.000 domaćinstava i danas bez struje. Na tom području,  snežne padavine ostavile 57 trafostanica bez elektromreže.

Opština Ljubovija uvela vanrednu situaciju

Zbog problema sa snegom i Opština Ljubovija je uvela vanrednu situaciju. Dve trećine stanovništva je bez električne energije, neki od njih još od subote. Svi seoski nekategorisani putevi su u prekidu.

Sve ekipe su na terenu, ali im posao otežava na hiljade palih stabala koja onemogućavaju mehanizaciji da prođe.

Magistralni i regionalni putevi u toj opštini su prohodni, ali je potreban oprez jer ima snežnih nanosa i palog drveća.

Vanredna situacija proglašena i u Lučanima

Na teritoriji opštine Lučani proglašena je vanredna situacija, jer je drugi dan zaredom dve trećine opštine bez struje.

Sneg je lomio grane i rastinje pored puta, koje je padalo na žice niskonaponske mreže i dalekovode.

Iz Elektrodistribucije Guča javljaju da se nadaju da će tokom dana uspeti da stabilizuju snabdevanje bar u Kotraži i Turicama, a dodatna bojazan nadležnih je mogućnost da u narednih nekoliko časova sela na većoj nadmorskoj visini ostanu i bez vode, dok više od 4.000 ljudi u ovom trenutku nema struje.

Na teritoriji opštine Lučani bez struje su Gornja i Donja Kravarica, Garab, Zeoke, Turice, Dljin, sela Lučani, Lisice, Negrišori, Rtare, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Dučalovići i brojna druga dragačevska sela i zaseoci.

U prekidu je snabdevanje na 160 trafostanica. Elektrodistribucija Guča angažovala je sve svoje ekipe, a u pomoć su došle i ekipe iz Kraljeva. 

U Novoj Varoši proglašena vanredna situacija

Zbog velike količine snega koji je neophodno očistiti i deponovati, u Novoj Varoši je proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

"Nanosi u pojedinim selima su i do metar, škole u Božetićima i Jasenovu ne rade, naša ekipe su na terenu, ali ne možemo sve da postignemo i potrebno nam je angažovanje dodatne mehanizacije", naveo je Vasiljević.

Saobraćaj u prekidu na putu Novi Sad – Irig

Saobraćaj na putu Novi Sad – Irig, preko Iriškog venca, obustavljen je zbog stabla koje je palo na kolovoz, saopštilo je javno preduzeće "Putevi Srbije".

Alternativni putni pravac je državni put Novi Sad – Sremski Karlovci – Inđija.

Ekipe su na terenu i pokušavaju da osposobe put za saobraćaj.

"Savetujemo da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu", navedeno je u saopšenju.

Sva dragačevska sela su od preksinoć bez struje

Danas će sasvim sigurno na teritoriji opštine Lučani biti proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug predsednik Opštine Milivoje Dolović.

Sva dragačevska sela su od preksinoć bez struje, a nakon što je snabdevanje nakratko stabilizovano u Kotraži i Turicama, ponovo je došlo do kvara.

"Od 230 trafostanica čak 160 nije pod naponom. Sedamdeset posto opštine nema struje, električnu energiju imaju samo Guča i Lučani. Bez struje je više od 4.000 ljudi. Ekipe su na terenu, zajedno sa kolegama iz Kraljeva. Sneg koji je padao je težak jugov sneg i u kratkom vremenu pala je velika količina, koja je prouzrokovala lomljenje grana i rastinja pored puta, koje je padalo na žice niskonaponske mreže i dalekovode", rekao je Dolović.

Iz Elektrodistribucije Guča javljaju da se nadaju da će tokom dana uspeti da stabilizuju snabdevanje bar u Kotraži i Turicama, a dodatna bojazan nadležnih je mogućnost da u narednih nekoliko časova visinska sela ostanu i bez vode.

"Popravke vršimo po prioritetima. Prioritet su trafostanice gde se nalaze pumpe koje prepumpavaju vodu iz vodosistema Rzav, kako naši korisnici ne bi ostali i bez vode u narednih nekoliko sati. Situacija je zaista alarmantna", kazao je predsednik Opštine Lučani.

Što se tiče putne infrastrukture, svi magistralni putevi su prohodni. Neprohodan je putni pravac Glog – Gornji Dubac i Guča – Gornja Kravarica, ali do kraja dana i ti pravci biće prohodni, izjavio je Dolović.

Bez struje je 2.300 domaćinstava u devet sela u Pocerini

Zbog snega, najviše problema u šabačkom kraju je na elektromreži. Bez struje je 2.300 domaćinstava u devet sela u Pocerini. Pojedina sela poput Zablaća nemaju struju od juče, a problema sa snabdevanjem električnom energijom ima i u Metkoviću, Grušiću, Desiću, Miloševcu, Krivaji, Bukoru, delu Varne i Dvorišta.

Pet ekipa Elektrodistibucije je na terenu, otklanjaju se kvarovi na tri dalekovoda, a nakon toga otklanjaće se kvarovi i na niskonaponskoj mreži. Nepristupačan teren otežava rad nadležnih službi.

Putevi se čiste po prioritetu, magistralni i regionalni su prohodni, problema ima na lokalnim saobraćajnicama. Od juče u šabačkom kraju pet nezgoda, četiri sa materijalnom štetom, jedna osoba lakše povređena.

Normalizovan je i autobuski saobraćaj sa šabačke stanice, u ranim jutarnjim satima mali broj polazaka u prigradskom saobraćaju je otkazan, ali su kasnije autobusi krenuli i ka Pocerini.

U međugradskom saobraćaju ima minimalnih kašnjenja, uglavnom zbog iskliznuća putničkih vozila na magistralnim putevima.

Grčić: Očekujem da Obrenovac najkasnije do posle podne dobije grejanje

Velike snežne padavine, izuzetno mokar sneg koji se ledio, napravili su probleme u dopremi uglja zbog kojih su zaustavljeni pojedini blokovi u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Problem je delimično otklonjen, Obrenovac je dobio vodu, ali ne i grejanje, pa đaci danas ostaju kod kuće. 

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je do kvara na bloku A TENT-a došlo zbog lošeg kvaliteta uglja koji je dodatno bio natopljen snegom, i da se intenzivno radi na dopremanju novog uglja kako bi i kvar na bloku A2 bio rešen.

"Očekujemo do se do popodneva A1 i A2 vrate u punoj snazi na mrežu, što podrazumeva stabilno snabdevanje Obrenovca grejanjem", rekao je Grčić.

Očekuje da će Obrenovčani dobiti grejanje najkasnije posle podne.

Mihajlović: Struja stiže svim potrošačima najkasnije za dva dana

Zbog velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji cele Srbije registrovan je veći broj kvarova na distributivnoj mreži, zbog čega je veći broj domaćinstava ostao bez struje, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da će svi kvarovi biti otklonjeni u naredna dva dana.

Ministarka je, sa v. d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, obišla Termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, gde je takođe došlo do zastoja u proizvodnji električne energije.

Posle obilaska, Mihajlovićeva je rekla da su i dalje najveći problemi na teritoriji Šapca, Loznice, Užica, Čačka i Kraljeva.

"Ekipe su na terenu sve vreme. Radi se u otežanim uslovima, ali očekujemo da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva", rekla je ona.

Istakla je da je 2.200 trafostanica na distributivnoj mreži van napona.

Grčić je rekao da je do kvara na bloku A TENT-a došlo zbog lošeg kvaliteta uglja koji je dodatno bio natopljen snegom, te da se sada intenzivno radi na dopremanju novog uglja kako bi kvar, prvo na bloku A2, bio otklonjen.

On očekuje da će Obrenovčani posle podneva dobiti grejanje.

Izjava Zorane Mihajlović

U Obrenovcu obustava nastave u školama na 48 sati

Zbog situacije sa grejanjem, doneta je odluka da u svim školama na teritoriji Obrenovca nastava bude obustavljena u narednih 48 sati, potvrdio je za Tanjug predsednik Opštine Miroslav Čučković.

On je naveo da se ta odluka odnosi na osnovne škole "Posavski partizani", "Jefimija", "Buda Davidović", "Prva tehnička", gimnaziju i druge škole.

Kako je dodao, obdaništa će nastaviti redovno da rade.

U Beogradu očišćeno 1.900 ulica prvog prioriteta

Ekipe zimskih službi na putevima širom Srbije rade punim kapacitetom. Nakon jučerašnjeg dana i slika kolapsa u saobraćaju, prvog radnog dana se očekuje bolja situacija.

U Beogradu je očišćena većina ulica prvog prioriteta, a kada se završi sa čišćenjem tih saobraćajnica, prelazi se na ulice drugog prioriteta.

U Beogradu je očišćeno 1.900 ulica prvog prioriteta. Željko Maravić kaže za RTS da je 110 kamiona na terenu, dodajući da će se truditi da i ulice drugog prioriteta budu očišćene, ako sneg dozvoli.

Izveštaj Zorana Slepčevića

Trafostanice na Ovčaru bez napona, ekipe na terenu

Teška situacija je i u ivanjičkoj opštini, gde je proglašena vanredna situacija. Mnoga sela su bez struje, a jedino je ima u Ivanjici.

Ekipe su na terenu, ali pristup je otežan zbog mokrog snega.

U višim planinskom predelima ima ga više od pola metra.

Trafostanice na Ovčaru su bez napona, pa struju nemaju sela u okolini i u lučanskoj opštini.

Nema struje ni u delu Mrčajevaca ni u Donjoj Gorevnici. Trenutno je 30 trafostanica bez napona na čačanskoj teritoriji.

Na području lučanske opštine 30 odsto potrošača i dalje nema struju, 16 dalekovoda je u kvaru.

Na području Gornjeg Milanovca bez struje su trafostanice na Rudniku, Gojnoj Gori, Vraćevšinici i Brajićima, 15 ukupno.

Ekipe su na terenu u lučanskoj opštini, a u pomoć su im stigle i ekipe iz Kraljeva.  

Deonice na kojima još ima snega

Javno preduzeće "Putevi Srbije" jutros je objavilo spisak saobraćajnica na kojima ima snega.

Na osnovu izveštaja Štaba zimske službe, u 5.38, snega ima na sledećim deonicama:

Javor–Sjenica, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Glušci (posle granice APV (Noćaj) prva raskrsnica levo) – Bogatić – državna granica sa BiH (granični prelaz Badovinci – Pavlovića most), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Šabac–Koceljeva–Valjevo–Podbukovi, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Ušće – Šabac – Loznica – državna granica sa BiH (granični prelaz Mali Zvornik – most Trbušnica), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Mali Zvornik – Ljubovija – mesto Okletac, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Mionica–Divci, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Mionica–Brežđe–Divčibare–Kaona, kolovoz je vlažan, snega ima od pet do deset centimetara.

Begeč – Novi Sad, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Novi Sad (raskrsnica ulica Temerinska i Partizanska) – Petrovaradin (do raskrsnice sa putem za Bukovac), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Novi Sad (od kružne raskrsnice za Rodić) – Petrovaradin (do kapije za ulaz u Navip), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Vladičin Han – Surdulica – državna granica sa Bugarskom (granični prelaz Strezimirovci), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Vlasinsko jezero – granica Srbija/Bugarska (Ribarci), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Okletac–Rogačica–Kostojevići–Dub–Dubci–Užice, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Kneževići – Kremna – granični prelaz Kotroman, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Državna granica sa Crnom Gorom (granični prelaz Jabuka) – Prijepolje, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Nova Varoš – Aljinovići, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Prijepolje – Manastir Mileševa, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Jošanička Banja – Kopaonik, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Divljaka–Ivanjica–Javor, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Ivanjica–Buk, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Sočanica – Zvečan – Rudnica – Kosovska Mitrovica (Dudin krš), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Brana Gazivode – Zubin Potok – Zupče – Ugljare – Kosovska Mitrovica (Zvečan), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Privremena deonica od raskrsnice prema punktu Bačkaputa do raskrsnice ulica Kisačke i Partizanske, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Rumenka – Novi Sad (do raskrsnice ulica Rumenačke i Kornelija Stankovića), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Petlja Ljig – petlja Takovo, kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Državna granica sa BiH (granični prelaz Trbušnica–Šepak) – Loznica – Osečina – Valjevo – Slovac, kolovoz je vlažan, snega ima od pet do deset centimetara.

Podbukovi–Kosjerić–Požega–Arilje–Divljaka, kolovoz je vlažan, snega ima od pet do deset centimetara.

Uzići – Užice – Čajetina – Nova Varoš – Prijepolje – državna granica sa CG (granični prelaz Gostun), kolovoz je vlažan, snega ima do pet centimetara.

Na ostalim putnim pravcima prvog prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Beograda, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Novog Pazara, Novog Sada, Požege, Užica, Valjeva, Vranja.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

"Putevi Srbije" takođe apeluju da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji, jer je, zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i vlažnih kolovoza, moguće stvaranje poledice.

Vesić: Očekujem da Obrenovac dobije grejanje u toku dana

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da od jutros u gradu nema problema u snabdevanju strujom i grejanjem, osim u Obrenovcu, gde je toplana vezana za TENT.

Rekao je da očekuje da su Obrenovčani dobili vodu, a da će u toku dana dobiti grejanje.

Zbog situacije sa grejanjem doneta je odluka da u svim školama na teritoriji Obrenovca nastava bude obustavljena. 

Vesić je rekao da su ulice prvog prioriteta u Beogradu prohodne i da ekipe nastavljaju sa radom.

I dalje je, kaže Vesić, devet linija gradskog prevoza skraćeno, uglavnom zbog palih stabala ili su problem napravila parkirana vozila. 

Vesić očekuje da će se situacija sa gradskim pervozom normalizovati tokom dana. 

Juče je, kaže, "Zelenilo Beograd" imalo 205 intervencija.

Popravljeni dalekovodi na teritoriji opštine Čačak

Na području Čačka svi dalekovodi su popravljeni, tako da je rešen problem sa strujom na području Ovčara, Kablara, Ježevice, Donje i Gornje Trepče.

Prema podacima čačanske Elktrodistribucije, još ima kvarova na niskonaponskoj mreži. 

Teško je još u ivanjičkoj opštini. Struje jedino ima u Ivanjici. Ekipe su na terenu, ali su vremenski uslovi teški – mokar i težak sneg.

Pavlović: Očišćene ulice prvog prioriteta

U Beogradu je visina snežnog pokrivača 26 centimetara. Zimska služba "Beograd-puta" nalazi se u četvrtom stepenu pripravnosti i od juče je na terenu.

Pavle Pavlović, dežurni inženjer, rekao je za RTS da su sve ulice prvog priorieta u Beogradu očišćenje i da je počelo čišćenje ulica drugog prioriteta.

Prema njegovim rečima, ekipe "Beograd-puta" očistile su 1.900 kilometara puta na teritoriji Beograda i nastavljaju sa radom.

Putari su uspeli da obezbede da svi državni putevi i auto-putevi prvog i drugog reda, svi prilazi graničnim prelazima i put ka aerodromu budu prohodni.

Na terenu je više od 1.800 ljudi i 800 kamiona i jedinica mehanizacije.

Situacija u zapadnoj Srbiji se polako normalizuje.

Na teritoriji Ivanjice proglašena je vanredna situacija.

Sneg je stvorio probleme i u snabdevanju električnom energijom u planinskim predelima centralne i zapadne Srbije.

Pokidani dalekovodi, polomljene bandere, ostavili su bez struje više hiljada potrošača. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica, zato, ako krećete na put, još jednom apelujemo da vozite polako, oprezno i sa zimskom opremom.

Sredinom dana prestanak padavina 

Danas će u Srbiji biti oblačno i hladno, mestimično sa slabim snegom. Samo će u Timočkoj Krajini biti suvo i malo toplije.

Sredinom dana na severozapadu se očekuje prestanak padavina i postepeno razvedravanje, a posle podne u ostalim krajevima.

Na istoku zemlje i na planinama povremeno će duvati jak sevrozapadni vetar.

Jutarnja temperatura iznosiće između minus tri i dva stepena, a najviša dnevna do pet stepeni.

I u Beogradu će padati slab sneg, ujutru minus jedan stepen, tokom najtoplijeg dela dana temperatura će dostići jedan stepen iznad nule.

Posle dva snežna dana, u utorak i sredu neće biti padavina. Očekuje se slab jutarnji mraz, a dnevna temperatura biće oko i malo iznad nule.