Читај ми!

Prikaz sposobnosti helikopterskih jedinica na niškom vojnom aerodromu

Na aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu završen prikaz helikopterskih jedinica RV i PVO i 63. padobranske brigade. Prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima namenske industrije, prisustvovao je na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Niš prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO i 63. padobranske brigade.

Na početku vežbe raport predsedniku predao je komandant 98. vazduhoplovne brigade, brigadni general Zoran Prodanović.

Pripadnici VS izveli su pokaznu vežbu helikopterskog desanta specijanih jedinica na nepristupačni teren, dejstvo specijalaca uz podršku helikoptera različite namene i zatim izvlačenje pripadnika specijalnih jedinica vazdušnim putem.

Na početku demonstracije, helikopteri H-145 su dejstovali po neprijateljskim položajima da bi obezbedili zonu desanta specijalnih jedinica, da bi zatim helikopterima Mi-17 tehnikom užeta i brzog užeta izveli desant pripadnici jednog dela jedinice 63. padobranske birigade, čime je omogućeno da oni velikom brzinom zauzmu položaje.

Nakon toga, otpočeli su dejstva po neprijatelju uz neprestanu podršku iz vazduha helikoptera Mi-35 koji su dejstvovali nevođenim raketama i mitraljezom kalibra 23 milimetra, a kasnije i helikoptera gama, koji su raketama "maljutka" dejstvovali po oklopnim jedinicama neprijatelja.

Nakon utvrđivanja položaja, pripadnicima 63. padobranske brigade, helikopterima Mi-17 dopremljeno je pojačanje tehnikom klasičnog desanta, odnosno tako što su se helikopteri spustili na zemlju da bi preostali pripadnici ove elitne specijalne jedinice VS izašli i zauzeli položaje.

Posle izvršenja borbenog zadatka, padobranci su se brzo izvukli sa položaja uz pomoć helikoptera Mi-17 u koji može da stane 36 padobranaca sa naoružanjem i ličnom opremom, i H-145 u koji može da stane do 10 vojnika sa punom opremom.

Sve vreme ovu operaciju nadgledali su i štitili pripadnici helikopterske jedinice u helikopterima Mi-35, zvani "leteći tenkovi" nabavljeni od Ruske Federacije.

Na kraju prikaza izveden je demonstrativni padobranski skok tokom koga je zastavnik prve klase Vladimir Kržalić u vazduhu razvio zastavu Srbije, a stariji vodnik Dejan Cvetković zastavu VS.

Ove starešine su veteran padobranstva i padobranski instruktori, jer je Kržaliću to bio 1.780. skok, a Cvetkoviću 2.900. skok padobranom.

Predsednik Srbije, treći i poslednji dan posete Nišavskom okrugu, počeo je sastankom sa predstavnicima odbrambene industrije iz cele zemlje s kojima je razgovarao o većim ulaganjima i unapređenju namenske industrije. 

Vučić je juče rekao da narudžbine države od naše namenske industrije iznose 200 miliona evra godišnje i da će to morati da ide preko 250 miliona samo od domaće namenske industrije.

Takođe, istakao je da Srbija mora dodatno da osnaži namensku industriju, kao i da za mnoge njene proizvode postoji tržište u celom svetu.

Predsedniku je u subotu predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

уторак, 18. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије