Читај ми!

Projekat EU za poboljšanje života Roma, gotova dokumentacija za 300 socijalnih stanova

Na završnoj konferenciji projekta "EU i Srbija za bolje uslove života Roma" iskazano je zadovoljstvo realizacijom planiranog kroz aktivnosti u 35 gradova i opština, pripremi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju 300 socijalnih stanova za romske porodice kao i formiranje sedam novih mobilnih timova za inkluziju.

U projektu koji je finansirala EU, a sufinansirala Srbija 10 gradova i opštila dobilo je mentorsku podršku za pripremu projekata za finansiranje od čega je šest odobreno za finansiranje.

Aktivnosti sprovedene u 35 gradova i opština, kako je rečeno, obuhvatile su populaciju od 53.000 Roma, što je 36 posto romske populacije u Srbiji.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović uz ocenu da je bila privilegija biti deo ovakvog projekta istakao je da bez izgradnje mostova u društvu koji spajaju ljude neće biti ostvaren cilj politike u Srbiji.

"Gradimo autoputeve, brze pruge, luke, mostove, vodimo politiku otvorenog Balkana, ali ako ne izgradimo mostove u zajednici koji spoje ljude nećemo ostvariti cilj naše politike, malo će nam biti ostali rezultati", rekao je Momirović.

Kako je ocenio, komšije Romi su ugroženi u ovim socio ekonomskim okolnostima u Srbiji.

Dodao da je da se kroz realizaciju ovakvih projekata pokazuje da zajednica postiže nivo jedinstva, i podsetio da se već dva veka u Srbiji svakom pojedincu bez razlike omogućava da ostvari svoje životne ciljeve.

"Sama poruka, koju sa EU partnerima šaljemo je veća i jača od samih rezultata projekta. Romi će uvek biti deo Srbije. Uvek će biti naša braća. Dugujemo im da dodatne napore učinimo da se osećaju kao stanovnici koji nemaju nikakvih barijera u našoj državi", istakao je ministar.

Šef sektora za saradnju Delegacije Evropske komisije u Srbiji Nikola Bertolini izrazio je zadovoljstvo pokazanom zainteresovanošću svih strana za realizaciju projekta.

"Projekat izrađuje planove za investicije. Mi smo spremni da ulažemo za socijalne stanove, ako imamo projekte. I investicije su spremne", rekao je Bertolini.

Kako je najavio, projekti će dalje biti realizovani direktno sa lokalnim vlastima, jer je bitno da pokažu da mogu da upravljaju sredstvima.

"Romskoj populaciji potrebne su kuće, pristojni poslovi, obrazovanje i studiranje, kao i mogućnosti u društvu. Situacija u Srbiji nije sjajna, nizak procenat je dece u školama što nije prihvatljivo jer je obrazovanje na prvom mestu", dodao je Bertolini.

Ukazao je na to da malo Roma ima korist od mera za uključivanje na tržište rada te da to mora da se poveća.

Direktor projekta iz KPMG-a Aleksandar Bućić rekao je da se uspešno radilo na pospešivanju saradnje nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti kako bi se doprinelo unapređenju života Roma.

"Bez partnerstva nisu mogući koraci napred. Radili smo na identifikaciji i uključivanju najšireg mogućeg broja partnera", naglasio je Bućić.

Završna konferencija simbolično je održana na Međunarodni dan ljudskih prava a u njenom radu učestvovali su i predstavnici lokalnih samouprava kao i korisnici mera podrške.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво