Читај ми!

Međunarodna akcija otkrivanja pijanih vozača – podaci za Srbiju loši, Francuz uhapšen sa 7,14 promila

U toku je međunarodna akcija u kojoj policija u 30 zemalja kontroliše učesnike u saobraćaju na prisustvo alkohola i narkotika. Francuska policija uhapsila je muškarca koji je imao neverovatnih 7,14 promila alkohola u krvi. Prvi podaci u Srbiji su vrlo loši.

Za samo dva dana akcije u Srbiji otkriveno je 15 vozača koji su pozitivni na neku od psihoaktivnih supstanci.

Čak 11 vozača je mlađe od 25 godina. Policija je pronašla 329 pijanih vozača, a 57 je zadržano na trežnjenju. Nažalost, ovi vozači prave i dodatne prekršaje.

"U samo dva dana imali smo nekoliko izuzetno teških saobraćajnih nezgoda. U Inđiji smo imali četiri poginula učesnika u saobraćaju, imali smo nezgodu sa poginulim vozačem bicikla u Alibunaru i izuzetno tešku saobraćajnu nezgodu u Novom Bečeju, gde je osamnaestogodišnji vozač upravljao vozilom bez dozvole i pod dejstvom alkohola i u toj nezgodi mlada ženska osoba je izgubila život", navodi major Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Blaga kaznena politika je opšta karakteristika. U teža krivična dela spadaju vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, a kazne su gotovo simbolične.

"Primer nasilničke vožnje jeste vožnja sa više od dva promila i za taj prekršaj sleduje kazna pritvora u trajanju od 30 do 60 dana uz kaznene poene i zabranu upravljanja motornim vozilom od devet meseci", objašnjava major Radenković.

Stručnjaci smatraju da su neophodne strože mere

Stručnjaci zaduženi za bezbednost u saobraćaju i nadležno ministarstvo smatraju da su neophodne strože mere.

Ministar policije Aleksandar Vulin veruje da neće biti bolje dokle god svako ko pijan i drogiran sedne za volan ne bude sankcionisan za pokušaj ubistva.

Veruje da neće biti bolje i dok ne bude uvedena mera trajnog oduzimanja vozila za vožnju u pijanom stanju, kao i dok ne bude uvedena mera trajnog oduzimanja vozačke dozvole.

Pojačana kontrola saobraćaja na alkohol i narkotike sprovodi se do 12. decembra istovremeno u 30 evropskih zemalja.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво