Читај ми!

Ko u Opovu zauzima parking mesta osoba sa invaliditetom

U Opovu postoji 12 parking mesta za invalide, što je dovoljno za 25 članova Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara. Većina sugrađana poštuje saobraćajne znake i ima razumevanja za njihove potrebe, ali ima i onih koji se neprimereno ponašaju.

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara iz Opova ima dobru saradnju sa opštinskom upravom, koja im je obezbedila rampe na prilasku institucijama i dovoljno parking mesta. Međutim, pojedini vozači to ne poštuju, pa su morali da postave nove saobraćajne znake sa sugestivnom porukom "Želiš li da menjamo mesto".

"Da li iz bahatosti, ili iz neznanja, ili nepoštovanja tuđih prava, jednostavno ljudi su se bahato ponašali i nisu hteli da nam ostave ta mesta, da nas čekaju prazna kad dođemo", navodi Sava Lazin, predsednik UPIK Opovo.

Zato su morali da stave nove, drugačije znake, koji šalju direktniju poruku.

"To sam ja video u Republici Srpskoj. Pošto često odlazim tamo, video sam da dok nije bilo nalepnica, uvek su mesta bila zauzeta, a od kad su ih stavili, kad sam prošao, mesta su bila prazna. I onda sam verovao da će to i kod nas da doprinese", dodaje Lazin.

Udruženje ima dobru saradnju sa osnovnom školom. Razgovaraju sa đacima, obrazuju ih, ukazuju na potrebe osoba sa invaliditetom. Zato su im deca dobri saradnici kada treba poslati poruku pojedinim vozačima.

"Da ne treba tako da se ponašaju i da treba da se parkiraju na obična mesta, zato što su invalidima ta bitna, da bi mogli da izađu i da ostave kolica", navodi Luka Obradović, učenik.

Učenica Andrea Humbal navodi da škola koju pohađa još od pre par godina organizuje diskusije kako da se pomogne osobama sa invaliditetom.

"Naučili smo da treba da ih gledamo kao ljude iste kao mi, da ne treba da ih gledamo drugim očima, jer smo svi isti", navodi Humbalova.

Novi parking znaci postavljeni su povodom Dana osoba sa invaliditetom, na važnim mestima, kao što su Dom zdravlja, Opština i pošta. Članovi Udruženja se nadaju da će imati efekta i da ubuduće neće imati problem kada ih obaveze dovedu u centar Opova.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво