Читај ми!

Skup mazut diže cene grejanja, traži se rešenje

Energetska kriza već je primorala neke toplane da podignu cene grejanja. Prve su to učinile one koje koriste mazut i pelet koji, zbog velike tražnje, gotovo svakodnevno poskupljuju, a udeo energenata u ceni daljinskog grejanja je 70 odsto. Udruženje toplana, lokalne samouprve i Vlada traže rešenje kako da se cena grejanja zadrži na sadašnjem nivou.

Toplana u Novoj Varoši greje samo na mazut i pelet, pa su od opštine dobili odobrenje da cenu grejanja povećaju već od ovog meseca. I užička toplana polovinu energije dobija iz tih energnata, pa je dobila saglasnost da cenu podigne devet odsto od 1. januara.

"Mazut je poskupeo preko 30 odsto u odnosu na cenu koja je bila najviša u prethodnom periodu. I to je bio inicijalni pokretač poskupljenja, jer jednostavno naš trošak od 2.000 tona mazuta na grejnu sezonu morao je biti pokriven ne smemo dozvoliti likvidnost preduzeća i kvalitet isporuke toplotne enrgije koju pružamo našim građanima", kaže Branko Filipović iz JKP "Toplana Užice".

Zoran Đokić, direktor "Energije Zlatar" iz Nove Varoši, kaže da su morali da podignu cene zbog velikog poskupljenja mazuta, jer se četiri toplane u tom gradu greju na taj energent i dve na pelet. "A za novac fakturisan od građana i privrede nisam mogao da kupim samo energente", kaže Đokić.

Udruženje toplana i resorno ministarstvo prate situaciju i traže rešnja koja će omogućiti rad toplana bez novih poskupljenja.

"Mere koje preduzimao sa državom da će doprineti da se cene stabilizuju i najverovatnije da ostanu na istom nivou na kome su bile. To najviše zavisi od cene mazuta koji je podložan uticaju cene nafte na svetskom tržištu. Sada je došlo do nekih novih potpuno neočekivanih poremećaja", kaže Goran Aleksić, predsednik skupštine "Udruženja toplana Srbije".

Zorana Mihajović, ministarka rudarstva i energetike, ističe da se mora izlaziti iz prljavih goriva jer će nas sve više koštati.

"Dakle naš zadatak jeste da ih prebacimo na zdravije čistije i obnovljive izvore energije. Ukoliko te cene krenu da budu onakve kakve nisu održive za građne, mi ćemo razgovarati sa jedinicama lokalnih samouprava i Ministrstvom finansija da nađemo zajedniččko rešenje", kaže Mihajlovićeva.

Iako je prelaskom na gas dosta daljinskih sistema smanjilo zagađenje, emisija ugljen-dioksida koje emituju toplane u Srbiji je 1,2 miliona tona godišnje - još jedan razlog da se ubrzaju projekti na zameni prljavih kotlarnica.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво