Читај ми!

Zaselje kod Požege, kolo i trubači zbog četiri i po kilometra rekonstruisanog puta

U požeškoj opštini za uloženi dinar žitelja sela iz lokalnog budžeta obezbeđuju se dva za asfaltiranje seoskih puteva. Zaseljci su rekonstrukciju puta ostvarili uz podršku države, jer je reč o lokalnom putu koji požešku opštinu povezuje sa Užicem i Kosjerićem.

Četiri i po kilometra rekonstruisanog puta, koji vodi i do poslednje kuće u Zaselju, za žitelje tog požeškog sela predstavljaju nadu za budućnost.

"Ja sam odrasla na selu i ostala sam na selu. Tu smo znači i oko jagode, oko maline. Ta moja deca isto su sa mnom i oko jagode i oko maline. To nam je, ja sam na selu, možda i neću otići odavde, možda i hoću, zavisi. Gledam samo njima da bude bolje, ali sad put mnogo znači", kaže Tanja Tešić iz Zaselja.

Rade Nikolić, predsednik MZ Zaselje, ističe da novi put znači mnogo za selo, pogotovo za gornje selo, "koje nema dalje asfalta, ali ovaj put nam ovde mnogo znači, jer put kad je rađen 1988. godine zadnji put, bio je znači propao".

Zahvaljujući novom asfaltu Zaseljci kažu da će od sada do kraja sela putovati tri puta brže. A pogotovo će im biti olakšan život zimi.

Umesto presecanja vrpce, zaigralo se kolo uz orkestar Dejana Lazarevića, koji je odrastao u Zaselju. Rekonstruisani put je važna komunikacija koja taj deo požeške opštine povezuje sa selima u Kosjeriću i Užicu.

"Ja dolazim koliko mi obaveze dozvoljavaju, ali inače dosta je lakše, novi put, bio sam mali kad je prvi put rađen asfalt. I stvarno je propalo bilo načisto. Ali mnogo znači žiteljima sela i okolini, mnogo lakše za saradnju i bilo kakav transport druge vrste", ispričao je Dejan Lazarević, majstor trube.

Miroslav Dimitrijević član odbora MZ Zaselje ističe da u sezoni maline tu dnevno prođe 500 automobila.

"To je najjači talas tad auta, ali ovako svakodnevno kad bi neko brojao, postavio se da broji saobraćaj veliki, veliki broj auta prolazi ovuda", dodaje Dimitrijević.

Žele da izgrade i most, koji će povezati Kaleniće i Zaselje, da škola i dalje ima predškolce i đake iz tih sela.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се