Читај ми!

Matićeva: Mokra Gora rame uz rame sa švajcarskim selima, ne zaostaju ni Gostilje, ni Tršić

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navodi za RTSda je Svetska turistička organizacija prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unapređenje seoskog turizma. Jako smo ponosni što su se naša sela, pogotovo Mokra Gora koja je među pobednicima, našla rame uz rame sa selima iz Švajcarske, Austrije, Španije koja su takođe nagrađena, ističe Matićeva.

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija proglasila je turističko naselje Mokra Gora za jedno od najboljih turističkih sela na svetu. Izabrana je među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.

Srbija je imala tri kandidata - Mokru Goru, Tršić i Gostilje koje je visoko ocenjeno na toj listi.

Tatjana Matić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je Svetska turistička organizacija, dodeljujući tu nagradu, prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

"Nagrada je značajna pre svega kao vid jednog prepoznavanja vrednosti i kvaliteta koja naša seoska domaćinstva i naša sela imaju, i jako smo ponosni što su se naša sela, pogotovo Mokra Gora koja je među pobednicima, našla rame uz rame sa selima iz Švajcarske, Austrije, Španije koja su takođe nagrađena. To su destinacije koje su poznate kao izuzetne turističke destinacije, i u tom smislu ako smo mi u kategoriji sada sa njima prepoznati pre svega govori da seoski turizam ima sjajnu budućnost u Republici Srbiji", navodi Matićeva.  

Ocenjuje da je Svetska turistička organizacija prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma - da je to turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet.

"Ono što je Mokru Goru izdvojilo od ostalih je činjenica da je ovo selo koje neguje kulturu, čuva tradiciju, čuva biodiverzitet što je jako značajno, i jedan vid ekološkog turizma koji je praktično u narednom periodu dominantan u svim predviđanjima i analizama Svetske turističke organizacije", navodi gošća Jutarnjeg dnevnika

Objašnjava da je ova nagrada izuzetno značajna kako za Mokru Goru tako i za Gostilje i Tršić.

"Pogotovo za Gostilje koje je ušlo u najuži krug i možda već sledeće godine i to selo možda bude proglašeno kao jedno od najboljih", navodi ministarka i ocenjuje da nagrada za sva naša seoska domaćinstva predtavlja pre svega veliki podstrek.

Navodi da su upravo mesta poput Mokre Gore, ali i neka manja mesta, kao i eko turizam, privukla veliki broj domaćih turista tokom ove dve godine pandemije. 

"Povećan broj turista kada je Srbija stavljena na Zelenu listu" 

Govoreći o broju turista navodi da je ova godina bolja u odnosu na prethodnu. 

"Ova godina je bila mnogo bolja nego prethodna, mada ni ova nije počela sjajno. Mi smo zaključno sa septembrom imali devizni priliv od turizma koji je bio milijardu i sto pedeset miliona evra u našoj najboljoj turističkoj sezoni 2019. imali smo milijardu i četiristo miliona evra. Dakle, razlika nije tako velika sa obzirom na to koliko su se okolnosti promenile od 2019. do 2021. Imali smo oko 2,5 miliona dolazaka turista, naravno u većini su to domaći turisti i 10 miliona noćenja u Srbiji, to su zaista ohrabrujući podaci imajući u vidu uslove, okolnosti u kojima smo živeli i radili ove godine", navodi Matićeva.

Izuzetno je bilo značajno, dodaje gošća Jutarnjeg dnevnika, posebno za strane turiste kada smo stavljeni na Zelenu listu Evropske unije.

"Mi smo praktično od juna do septembra imali skok dolazaka stranih turista 73 odsto, zahvaljujući tome što smo bili bezbedna destinacija i to je između ostalog važno i za kraj sezone", ocenjuje Matićeva.

Govoreći o novogodišnjim aranžmanima navodi da je prema informacijama koje ima od hotelijera i pružaocima usluga smeštaja, u turističkim centrima, na planinama i banjama sve rasprodato. 

Navodi da mere koje su na snazi treba da se poštuju kako bi nastavio da pada broj obolelih, ali da je važan i broj vakcinisanih. 

"Potrošači nemaju razloga za brigu"

Početkom nedelje Vlada je ograničila cene pet namirnica na 60 dana, radi stabilnosti na tržištu.

"Kontrola za našu prvu uredbu koju je Vlada donela vezano za ograničavanje cene brašna odnosno za maksimalnu cenu hleba tip-500 poznat kao sava hleb imali smo kontrole i bilo je nešto više od 200 prijava i prekršajnih kazni", navodi gošća Jutarnjeg dnevnika.

Međutim, dodaje Matićeva, kada je u pitanju sad nova uredba koja se odnosi na širi spektar pet životnih namernica, moram da kažem da smo mi još uvek u pripremi velikih trgovačkih lanaca za primenu ove mere jer ona se odnosi na to da se cene moraju vratiti na nivo od 15. novembra i trenutno je situacija stabilna, nema nikakvih prijava u vezi sa kršenjem ove mere.

"Videćemo od sledeće nedelje kako će se stvari razvijati. Ono što je praksa pokazala je da uglavnom veliki trgovački lanci odmah primenjuju meru bez većih kršenja. Dešava se u manjim nekim radnjama u unutrašnjosti Srbije", navodi ministarka. 

Govoreći o proizvođačima navodi da država ima mehanizme i da je ona i delovala i u smislu podrške proizvođačima.

"30.000 tona brašna je kroz robne rezerve izdvojeno za podršku mlinovima i pekarima i u tom smislu mi ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu, i ako bude potrebno i sa drugim merama ćemo ka proizvođadžima ići da bismo njima olakšali između ostalog, i da oni ne bi bili ti koji će poneti najviše ili platiti cenu ovih mera. Mislim da se to nikako neće desiti", navodi Matićeva.

Upitana da li ima potrošači treba da brinu nakon isteka ovih 60 dana navodi da oni ne treba da brinu.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво