Читај ми!

Medicinski fakultet u Kragujevcu ponovo akreditovan za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ponovo je akreditovan kao državni fakultet za obavljanje naučno istraživačke delatnosti u oblasti medicinskih nauka. Akreditacija traje pet godina.

Prof. Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu navodi da se izdvajaju projekti iz oblasti imunoloških istraživanja i matičnih ćelija.

"Gde mi imamo i Centar izvrsnosti koji je registrovan, u tom opsegu koji je brend broj jedan našeg fakulteta, zatim farmakologija i sve što ima veze sa ispitivanjem dejstva lekova, na čelu sa profesorom Jankovićem i njegovim timom na katedri za farmakologiju i naša ekipa na fiziologiji koja radi oblike tzv. translacionih istraživanja", navodi prof. Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

U poslednje tri godine fakultet je visoko pozicioniran na Šangajskoj listi u oblasti kliničke medicine.

"Pokušavamo da uključimo što veći broj kliničara, pogotovu mlađih kliničara kojima je to potrebno i zbog njihovog daljeg napredovanja i usavršavanja da se spuste u bazičnu nauku i laboratoriju kako bi mogli da imaju kvalitetna nova istraživanja i kvalitetne radove", dodaje Jakovljević.

Povećan je i broj objavljenih radova.

"Ja bih se vratio u 2005. kada je bilo publikovano sedam radova. Rezultat sada je 214 i to sa izuzetnim kumulativnim impakt faktorom koji je meritoran i za neke druge, mnogo bogatije i mnogo bolje institucije", ističe Jakovljević.

Tu su i novi projekti iz programa Ideje Fonda za nauku. A u pripremi su i nove akreditacije.

Inače, pre 44 godine Medicinski fakultet u Beogradu je osnovao odeljenje u Kragujevcu koje je kasnije preraslo u samostalni fakultet, tako da oba fakulteta 9. decembar obeležavaju kao svoj dan.

U susret danu fakulteta, diplomcima Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ovog vikenda će biti uručene diplome, a biće nagrađeni i najbolji studenti. Uz poštovanje protivepidemisjkih mera biće održan i naučni skup. 

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво