Čitaj mi!

Počela rekonstrukcija najugroženijih kuća u Leštanima, oštećeno 59 objekata

Počela je rekonstrukcija četiri najugroženije kuće u naselju Leštane, koje su oštećene u eksploziji u fabrici raketnog goriva. Na ovim objektima popravka je morala odmah da počne jer su im oštećeni krovovi. Opštinski štab za vanredne situacije je formirao još tri dodatne ekipe Komisije za procenu štete kako bi se procena završila tokom dana i kako bi nadoknada štete što pre počela.

U kući porodice Kostić, koja je najbliža fabrici u kojoj se dogodila eksplozija, ekipa RTS-a zatekla je majstore koji su menjali polupana stakla.

"Sam sam tražio majstore i sanirao štetu jer sam morao da pravim vrata", kaže meštanin Stevan Kostić.

Prema njegovim rečima, opština Grocka je uradila dosta, sredila je krov i na kući i na šupi, menja stakla na prozorima.

Obnovu jednog od četiri najoštećinija objekta finasirao je Goran Kostić, preduzetnik iz Begaljice.

"Sanirali smo najkritičniju kuću, gde su probijeni zidovi, betonirali ploču, uradili ponovo krov. Na ostale tri kuće smo prepakovali crep i sanirali jednu pomoćnu zgradu", ističe Kostić.

Komisije Opštine Grocka popisale su sva oštećenja na objektima i urađena je procena.

Predsednik Opštine Grocka Dragan Pantelić naglašava da je komisija, koju je opština formirala, obišla preko 100 kuća u četiri ulice.

"Na 59 kuća smo utvrdili štetu, koja je u visini oko 8,5 miliona dinara. Mi smo taj zapisnik uputili Gradu Beogradu i Štabu za vanredne situacije da bi mogli da predložimo da Republika ili ko bude nadležan za taj deo štete nadoknadi ili izvede radove na terenu", poručuje Pantelić.

Građani su uglavnom sami popravili ono što su mogli tako da očekuju da će biti obeštećeni.

U petak uništavanje neeksplodiranih naprava 

U petak će od 9 do 12 časova na strelištu kasarne u Leštanima biti uništavane neeksplodirane naprave.

Predsednik Opštine Grocka građanima poručuje da u petak ograniče kretanje u blizini strelišta.

"U slučaju naknadne materijalne štete koja može da se desi građani imaju rok do 6. decembra da prijave u vojnu poštu Jakovo, kojoj pripada ova kasarna. U svakom slučaju Opština Grocka će da isprati da li ima nekih dešavanja, jer ne znamo koliko ima eksplozivnih sredstava, koje će biti uništene, tako da je preporuka građanima da ne koriste taj deo prostora oko strelišta", ističe Pantelić.

Opština Grocka je porodicama tri nastradala radnika isplatila jednokratnu pomoć od po 150.000 dinara.