Читај ми!

Podrška i pomoć neophodni za kvalitetniji život osoba sa multipla sklerozom

Udruženje multiple skleroze u Knjaževcu postoji duže od 17 godina, ima četrdesetak članova i okuplja ne samo obolele od multiple skleroze, već i ljude sa drugim oblicima invaliditeta. Pre pandemije kovida okupljali su se u prostorijama udruženja. Sada su prinuđeni da većinu uobičajenih aktivnosti obavljaju kod kuće. Ipak su, kako kažu, uspeli da se prilagode novim okolnostima i nastave borbu za kvaliteniji život uprkos bolesti koja im nameće mnoga ograničenja.

Pedesetogodišnja Zorica Đorđević sa multiplom sklerozom bori se već nekoliko godina. Važan deo njene radne terapije je izrada suvenira.

"Ja sam u penziju otišla kao obućar, radila sam sa kožom, posle sam naučila ovu kviling tehniku. Radim u kući zbog ove pandemije, naše udruženje, naša druženja, naše terapije koje imamo - to je sve jako, jako dobro", rekla je penzionerka Zorica Đorđević.

Za svoje članove, ali i za sve ostale koji imaju probleme sa pokretljivošću, Udruženje je od nedavno obezbedilo neophodnu fizikalnu terapiju.

Oni sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala kažu da se već posle prve terapije osećaju bolje.

"Dolaze do dobijanja snage, da mogu samostalno da se kreću i samostalno da obavljaju normalne funkcije. To je ono što je njima najpotrebnije", rekao je Milan Vasić, terapeut tradicionalne kineske medicine.

Sala za vežbanje opremljena je novcem od prodaje suvenira izrađenih u udruženju.

"Radimo na tome da ljudi shvate zašto je udruženje dobro, jer mi tamo ne pričamo samo o bolesti. Tamo se mogu saznati i neke potrebne informacije. Dobro je reći od čega boluješ jer možeš nešto i saznati", ističe Ana Ranđelović, predsednica Udruženja multiple skleroze Knjaževac.

Nizom različitih mera lokalna samouprava nastoji da olakša život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

"Naša usluga 'pomoć u kući' obilazi sve osobe sa invaliditetom na teritoriji naše opštine, stipendiramo sve učenike i studente koji imaju neki invaliditet i trudimo se da svaku javnu ustanovu i svaku javnu površinu učinimo pristupačnom osobama sa invaliditetom", kaže Branislav Josifović, zamenik predsednika opštine Knjaževac.

Udruženje multiple skleroze nedavno je donacijom dobilo rampu za svoje vozilo što će im umnogome olakšati prevoz kad god im bude potreban.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво