Читај ми!

RTS na treningu Jedinice za obezbeđenje ličnosti

Presretanje kolone vozila predsednika Srbije kod Topčiderske zvezde, poznato kao slučaj "Bentli" pre nekoliko godina ili slučaj automobila u kojem je bio premijer Đinđić kod hale "Limes", imali bi možda drugačiji ishod da za volanom nisu bili obučeni ljudi. Ekipa RTS-a bila je na jednom od treninga pripadnika Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP-a.

Svako vozilo na putu potencijalna je pretnja. Na svakoj raskrsnici povećana pažnja. Ništa ne sme ugroziti život predsednika Vlade, ministara i ostalih štićenih ličnosti u vozilu.

Obuka je naporna, jer na putu ne sme biti iznenađenja.

Komandant jedinice, pukovnik policije Dejan Stefanović kaže da su štićena lica, kada se nalaze u vozilu, kao i svi ostali učesnici u saobraćaju, izloženi određenim bezbednosnim rizicima.

"Da bi te rizike, odnosno posledice tih rizika sveli na minimum, Jedinica pridaje posebnu važnost stručnom usavršavanju i osposobljavanju vozača specijalnih vozila kroz obuku tehnike i taktike vožnje. Navedena obuka se sprovodi po najvišim standardima i principima, čime se stvaraju uslovi za uspešno obavljanje postavljenih zadataka", ističe Stefanović.

Za uvežbavanje se koriste stariji automobili, ali nema manje snage. Obukom rukovode iskusni instruktori, koji su svoje znanje stekli i van granica Srbije.

"Suština obuke vozača specijalnih vozila jeste da u svakom momentu u svakoj kriznoj situaciji blagovremeno reaguje i otkloni svaku opasnost koja mu se nađe na putu, a to se pre svega postiže treninzima svakodnevnim i vožnjom koju radimo", naglašava instruktor major policije Milorad Tojagić.

Prema njegovim rečima, to znači da vozač tokom obuke mora da ovlada tehnikom i taktikom vožnje.

Vozač je taj čija pažnja mora biti na najvišem nivou, koliko god da traje put od tačke A do tačke B.

"Pozornost vozača mora da bude uvek na najvišem nivou pošto od njega zavisi život štićenog lica, život celog eskorta, naravno i ostalih učesnika u saobraćaju, jer njegovom reakcijom spašavaju se tuđi životi", poručuje major policije Milorad Tojagić.

Šta kad na putu naiđu vozila pod pratnjom  

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima precizirao je kako vozači treba da se ponašaju kada naiđu vozila pod pratnjom.

U članu 107. se, između ostalog, navodi da je vozač koji na putu susretne ili ga sustigne vozilo, odnosno vozila pod pratnjom, dužan da propusti ta vozila, da im omogući mimoilaženje i preticanje.

Komandant jedinice, pukovnik policije Dejan Stefanović kaže da je Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata posebna jedinica policije MUP-a, namenjena sprovođenju mera bezbednosne zaštite prema određenim licima i objektima.

Što su vozači te jedinice obučeniji, to je i štićena ličnost bezbednija. Zato je važno vezati pojas i uživati u sigurnoj vožnji.  

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво