Читај ми!

Kako funkcioniše Jedinstveno upravno mesto u Pirotu

Piroćanci u svom gradu već skoro godinu dana imaju Jedinstveno upravno mesto. Tu završavaju svu papirologiju. Osim što više ne gube vreme obilazeći šaltere raznih institucija, u vreme pandemije dragoceno je što mnoge poslove mogu da završe preko interneta, bez direktnog kontakta sa gradskom administracijom. Jedinstveni šalter jedan je od rezultata reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.

Nekada opštinski uslužni centar, danas jedinstveni šalter. Rasterećeni su građani Pirota i okoline lutanja po institucijama za najjednostavniju potvrdu ili uverenje.

Jedinstveno upravno mesto u Pirotu ima 13 šaltera i tri odvojene kancelarije za birački spisak, obrazovanje i protokol, kao I službu mesne zajednice.

Država je u opremanje i obuku administracije uložila 5,2 miliona dinara, ali isplatilo se, kaže gradonačelnik.

"Mi smo krenuli u reformu javne uprave i naše uprave poodavno. Želimo da što je moguće više usluga pružamo na jednom mestu građanima, da imamo objedinjene usluge i republički organi i lokalna samouprava i da čovek kada dođe u jedinstveno upravno mesto može da što je moguće više poslova završi na jednom mestu. Mogu da završe svoje poslove i kada je dečija zaštita u pitanju i kada je odeljenje za urbanizam u pitanju, tu postoji naravno i šalter Pošte da ne moraju da idu negde nešto da plaćaju i kada je možda zahtev za izdavanje lične karte ili vozačke dozvole, sve bi to želeli ili trenutno sada imamo", navodi gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Resorno ministarstvo poziva gradove i opštine da apliciraju za sredstva za otvaranje novih jedinstvenih upravnih mesta, a u planu je i povećanje izdvajanja iz budžeta za te namene.

"U 2022. godini mi ćemo uvećati 2,5 puta fond za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta tako da će gradovi i opštine u Srbiji u 2022. godini imati 100 miliona dinara na raspolaganju. Mi očekujemo da 15-ak gradova i opština sada imaju mogućnost i da se pridruže onoj već postojućoj grupi od 25 gradova i opština koji, za sada, imaju otvoreno jedinstveno upravno mesto", navodi Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

I dok su zbog korone na snazi preporuke da se smanji broj kontakata, podsećanje - pre polaska u neku instituciju treba proveriti šta može da se obavi elektronskim putem. Zahvaljujući reformi javne uprave mnoge usluge dostupne su i preko interneta.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво