Читај ми!

Zima je tu – kako da vam hladnoća i epidemija ne upropaste trening i omiljeno trčanje

Vežbanje je neophodno i leti i zimi, ako želite da vam organizam funkcioniše kako treba. Ipak, na niskim temperaturama treba preduzeti posebne mere, savetuju lekari specijalisti fizioterapije i sportske medicine. Veliki oprez savetuje se ljudima koji su preležali kovid 19, upozoravaju kardiolozi. Ovo je sedam stvari koje treba da znate kako bi svoje redovne fizičke aktivnosti nastavili i po hladnijem vremenu.

Koliko hladno je previše hladno

U našim uslovima i uz adekavatnu pripremu - ljudi ne bi trebalo da imaju ikakvih problema da vežbaju napolju i na temperaturi do minus 10 stepeni, maksimalno minus 15, smatraju stručnjaci za sportsku medicinu.

Veoma je važno adekvatno oblačenje, obavezno zagrevanje, jačina vetra, kao i postepeno prilagođavanje spoljnoj temperaturi.

Ukoliko iznenada dođe do zahlađenja, nije dobro odmah, prvi dan, nastaviti sa istim intenzitetom vežbe ili istom dužinom trase koju ćete pretrčati.

Obavezno zagrevanje, ali postepeno

Pre treninga treba zagrejati mišiće i periferne delove tela, poput skočnog zgloba, kolena, i zaštititi od hladnoće ruke i prste.

Zimi to treba raditi postepeno, pa zagrevanje može da traje i 20 do 30 minuta, zavisno od toga koliko je hladno.

Treba posebno zaštititi usta nekom barijerom da bi se smanjio efekat hladnoće na gornje disajne puteve.

Ne smete zaboraviti unošenje vode, jer ćete se i zimi pregrevati.

Obucite se kao da je napolju toplije

Važno je da ste obučeni tako da vam bude toplo, ali ne previše, jer ćete se znojiti brzo i prekomerno, i možda se prehladiti.

Obucite se kao da je vreme toplije nego što jeste, na primer kao da je desetak stepeni više, jer ćete se vežbom ubrzo zagrejati.

Ipak, za koliko stepeni ćete prilagoditi odeću, zavisi od brzine trčanja, od toga koliko ćete vremena provesti na treningu, od brzine zagrevanja...

Pamuk nije dobar za zimski trening

Pamučna odeća zadržava vlagu i zato nije dobar izbor zimi.

Postoje "trkačke majice", napravljene od takozvanih "draj fit" materijala, koji upijaju znoj, oslobađaju vas vlage i čine vam kožu suvljom, ali zadržavaju toplotu i ne rashlađuju vas.

Dajte sebi vetar u leđa

Jak vetar će vas usporiti i otežati trčanje, i pritom smanjiti ionako nisku temperaturu, ali to ne mora biti razlog da ostanete u kući.

Najpre pokušajte da trčite trasom na kojoj ćete izbeći da vam vetar duva direktno u lice.

Ako to nije moguće, krenite sa trčanjem u susret vetru, da bi vam u povratku, kada ste već zagrejani i oznojeni, vetar duvao u leđa.

Gledajte i budite viđeni - zbog vaše bezbednosti

Sunce zimi izlazi kasnije, zalazi ranije, pa su veće i šanse da ćete trčati po mraku.

Vozačima je vidljivost smanjena, kolovozi su klizavi, pa se dodatan oprez preporučuje i kada pešačite, a pogotovo kada trčite.

Ne zaboravite da obučete reflektujuću ili bar svetliju odeću, kako biste vozačima bili vidljiviji.

Oprez nakon preležanog kovida

Hladnije vreme donosi veće gužve u zatvorenim prostorima, a time i veću opasnost od zaraze koronavirusom. Oni koji su preležali kovid 19 treba da budu veoma oprezni i omoguće telu da se oporavi pre nego što počnu da vežbaju, upozoravaju kardiolozi.

Ljudima koji su imali blagi oblik kovida 19, lekari savetuju da se fizički ne naprežu dve nedelje nakon izlečenja. Nakon toga, preporučuju se kraće i lagane šetnje, koje mogu iz dana u dan da se produžavaju, ali bez forsiranja.

Kada je reč o pacijentima koji su preležali teži oblik kovida 19, lekari preporučuju veliki oprez, kao i obavljanje kompletnog kardiološkog pregleda - elektrokardiograma, ultrazvuka, testova na troponin, pa i magnetne rezonance.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво