Читај ми!

Otvoreni Balkan, alternativa čekanju na dizanje rampe iz Brisela ili početak ukrupnjavanja regiona

Kolika je korist "Otvorenog Balkana" analiziralo se ponovo u Beogradu. Pre svega koje su prednosti za građane tri potpisnice - Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Poruke su stigle i za zemlje koje razmišljaju da bude deo inicijative.

Inicijativi "Otvoreni Balkan" stigla je još jednom podrška, nedvosmisleno, od SAD. Prenosi je prvo ambasador u Srbiji, zatim i izaslanik iz Vašingtona zadužen za region.

Ne dolazi bez uslova. Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar kaže  - jednako članstvo svih zemalja i da ne smeta evropskim težnjama. Predviđa i da bez uključivanja ostalih inicijativa ne može da uspe. Razume i njihove zahteve.

"Ako imate otvorene granice, bez kontrole, moguća su krijumčarenja i kretanja pojedinaca koji su možda kriminalci, i to može naneti štetu drugim zemljama. One žele da se postave pravila, da izbegnu da veće ekonomije preplave manje, žele pravičnost na tržištu, žele da budu sigurne da ovo nije politički projekat", kaže Eskobar.

A dugo čekanje na podizanje rampe iz Brisela, opredelilo je Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, kaže prvi čovek njene Vlade, da se okrenu regionalnim udruživanjima. Međutim, do sada dogovoreno nije primenjeno. Ali su poslednjih nedelja, kaže Edi Rama, napravljeni važni koraci. Oni će se preneti i na papir. U decembru, najavljuje, novi sporazum u Tirani.

"Pokretači inicijative "Otvoreni Balkan" ne treba da troše vreme na ubeđivanje drugih ekonomija u regionu da joj se priključe i da ih ubeđuju o tome koliko je ona vredna. To je za nas očigledno, zato smo i deo ove inicijative", kaže Rama.

"Ako uspemo da napravimo jedno jedinstveno tržište, usaglasimo proces priznavanja diploma, pomerimo granice da se na njima ne čeka, mi ćemo dodatno videti veći priliv investicija i u Srbiju, ali i u svim zemljama koje učestvuju u inicijativi Otvoreni balkan", kaže premijerka Ana Brnabić.

Većina preporuka Evorpske komisije stoji u dogovorenoj inicijativi. Iz Severne Makedonije podsećaju i na podatak Svetske banke iz 2016. godine - 26 miliona sati godišnje čeka se na granicama u regionu.

"Vlasnici kompanija kažu da im nedostaje radna snaga i da to smanjuje ekonomski razvoj. Za sve je važno da se barijere uklone, što će poboljšati sliku o regionu pred stranim investitiorima", kaže Nikola Dimitrov, zamenik premijera Severne Makedonije.

"Govorilo se i u regionu i u Evropi sa mnogo pesimizma, da je ona utešna nagrada za članstvo u EU, da je to pravljenje nove Jugoslavije, da su postojeći regionalni projekti dovoljni i da nije potreban još jedan. Drago mi je da su svi oni pogrešili", kaže Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Podrška Otvorenom Balkanu prednjači u Srbiji sa 72 odsto, u Severnoj Makedoniji je 64, a u Albaniji je za 36 odsto anketiranih.  Prednost vide u idejama, uslugama, jačanju infrastrukture, i smanjenju političkih tenzija. Potencijalni konflikti i posledice ratova iz 90-tih i dalje su opasnost.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара