Čitaj mi!

Janković: Internet i društvene mreže mogu biti moćan alat u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

Tehnologija, internet i društvene mreže mogu biti moćan alat u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i brojne aplikacije i algoritmi koji se u cilju prevencije širom sveta već koriste to i potvrđuju, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, otvarajući skup "Tehnologija i inovacije u službi društva - prevencija nasilja nad ženama" u organizaciji Ambasade Izraela i Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

Iako su razvoj modernih tehnologija i načina komuniciranja doprineli bržem i boljem informisanju građana, istovremno su postali i izvor negativnih fenomena današnjice poput sajber mizoginije i zlostavljanja, govora mržnje, "osvetničke pornografije" i drugih vidova nasilja, navela je  Brankica Janković.

Dodala je da je tim povodom institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti više puta izdavala upozorenja javnosti i isticala potrebu za adekvatnim sistemskim odgovorom.

S druge strane, razvoj modernih tehnologija može i mora biti iskorišćen u cilju prevencije nasilja i vrlo je dragoceno iskustvo organizacije "Michal Sela Forum" iz Izraela koja je posvećena spasavanju života i sprečavanju nasilja kroz razvoj i primenu inovativnih tehnoloških rešenja, koje je u Beogradu predstavila osnivačica i direktorka ove organizacije Lili Ben Ami.

"Tehnološki napredak mora biti u funkciji napretka i bezbednosti za sve građane i za postizanje tog cilja neophodno je uključiti sve relevantne društvene činioce, pa i IKT sektor i inovacije", zaključila je poverenica.