Читај ми!

Nova služba za mikrobiološku dijagnostiku u Sremskoj Kamenici

Na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Novom Sadu otvoren je obnovljeni Centar za mikrobiologiju. U novoj laboratoriji uz modernu opremu moći će da uradi znatno veći broj analiza, a time će se smanjiti i zadržavanje pacijenata u bolnicama.

Uprkos radovima u ovoj laboratoriji je od početka pandemije obavljeno oko 28.000 analiza samo za potrebe dijagnostike koronavirusa. Uz novu opremu biće moguće i analize koje do sada nisu rađene.

"Šezdeset godina ovde ništa nije ulagano, od 1960. kada je napravljena zgrada Instituta. Institut dobija novu pi-si-ar laboratoriju, molekularnu laboratoriju koja je, ima je samo faktički vatreno oko, i to je na ponos i diku svih nas", kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Za građevinske radove i za kupovinu nove laboratorijske opreme, vlada Vojvodine izdvojila je 68 miliona dinara.

"Kao prioritetno bih navela opremu za pi-si-ar dijagnostiku, zatim su tu komore za bezbedan rad, zatim su nabavljene centrifuge, frižideri, zamrzivači, mašine za pranje posuđa, znači sve ono što zapravo olakšava rad zdravstvenim radnicima", ukazuje Mirjana Hadnađev, rukovodilac mikrobiološke laboratorije.

Uz veći učinak laboratorije biće olakšan i rad bolnicama.

"Ono što će biti kvalitet više, to je da će se dijagnoza postavljati brže, pacijenti će se adekvatnije lečiti i biće manje zadržavanja pacijenata u bolnicama", napominje Ilija Andrijević, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

U poslednjih pet godina, u Instit za plućne bolesti Vojvodine uloženo je 440 miliona dinara, dok je budžet za lečenje građana severne pokrajine povećan skoro 50 odsto.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво