Читај ми!

Patrijarh Porfirije sa sekretarom Svete stolice: Mora postojati saradnja svih crkava, pre svega hrišćana

Poglavar SPC Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager saglasili su se u manastiru Kovilj da radi dobra i pojedinca i čitavog ljuskog roda, čitave Planete, mora postojati saradnja svih crkava, pre svega hrišćana. Galager je istakao da je njegov susret sa patrijarhom najznačajni deo trodnevne posete Srbiji.

Patrijarh Porfirije je posle razgovora sa nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom rekao da ne postoji velika potreba da se ulažu napori da bismo se, kako je, kazao, "mi međusobno razumeli".

"To je ono što smo razgovarali i oko čega smo se saglasili i razumeli, da radi dobra i pojedinca i jednog čoveka i dobra čitavog ljudskog roda, čitave Planete moramo sarađivati i međusobno raditi pre svega mi hrišćani, jer ne postoji velika potreba da ulažemo napore da bismo se međusobno razumeli. Ali, moramo sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama i koji sebe osećaju da nemaju potrebu za Bogom i deklarišu se kao nevernici", istakao je patrijarh Porfirije.

Rekao je da je zadovoljan posetom Galagera, posebno što su razgovarali u manastiru Kovilj, svojevrsnom simbolu mira, i podsetio je da je taj manastir nastao na mestu gde su se pomirile dve vojske, ugarska i srpska u vreme Svetog Save, koji je tome posredovao.

"Razgovor je protekao u tom duhu, duhu Jevanđelja Hristovog, mi smo razgovarali o svim izazovima sa kojim se suočavaju naše crkve, a to su izazovi modernog čoveka i potreba zajedničkog svedočenja Jevanđelja modernom svetu", rekao je patrijarh srpski.

Konstatovali su, kako je kazao, da je sistem vrednosti koje Jevanđelje nosi i svedoči, na neki način drugačiji od mnogih drugih sistema vrednosti koji se nude modernom čoveku.

Naveo je da svi izazovi sa kojima se suočavaju Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, kao, kako je kazao, crkve naroda koji imaju potrebu za Hristom, kao nosiocem mira, posledica je zaborava na Hrista.

"Nije moguće da postoji nikakav mir ako nemamo mir iznutra, a nemamo ga ako nemamo zajednicu i opštenje sa Bogom. Onda tvorevina neće osvetoljubivo da nam uzvraća na naš potrošački odnos. U tom smislu vidimo mnoge ekološke probleme, pa i pandemiju sa kojom se suočavamo", rekao je Patrijarh.

Galager: Razgovor s Porfirijem značajan korak napred

Pol Ričard Galager je rekao da je zadovoljan susretom i ocenio da je "ovo značajan korak napred koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmenama mišljenja".

Ocenjujući susret kao "početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na usluzi čovečanstvu", Galager je rekao da je to i cilj "našeg postojanja".

Istakao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitivne razmene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koje postoji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Šef diplomatije Vatikana je novinarima kazao da je patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.

"Obojica su ljudi velike vere", naglasio je Galager.

Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, "naše dve već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situacija u regionu i svetu".

Sastanku su prisustvovali episkopi toplički Jerotej i marčanski Sava, šef Kabineta Patrijarha srpskog, ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici prof. dr Sima Avramović i dr Bogdan Lubardić, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. 

Galager su juče sastao sa srpskim zvaničnicima, predsednikom, premijerom i šefom srpske diplomatije – Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Nikolom Selakovićem.

Dan ranije, Galager je u Sremskoj Mitrovici zaredio biskupa Fabijana Svalinu za biskupa koadjutora Sremske biskupije.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво