Читај ми!

Kako je nekadašnji učenik-olimpijac doneo Zlatnu groznicu u Matematičku gimnaziju

U Matematičkoj gimnaziji novi projekat - Zlatna groznica. Osmislio ga je nekadašnji učenik i olimpijac, a sada student dva fakulteta Mladen Puzić. Zlatna groznica je priprema reprezentacije iz takmičarske informatike tokom cele godine. Sve u cilju da informatičari budu isto tako uspešni kao matematičari i fizičari.

Pripreme se, po ideji Mladena Puzića održavaju svake druge nedelje, po šest sati i uključuju predavanja i samostalni rad.

"Neka ideja je da oni čim vide to nešto, odmah znaju da primene na takmičenju: jer takmičarska informatika je veoma praktična stvar i nije nešto što je dovoljna teorija već je neophodno da znamo da je primenimo na takmičenju i to je cela poenta priče", objašnjava Mladen Puzić.

Časovi se snimaju i čuvaju za naredne generacije. I pažljivo se spremaju.

"Ja sam student na Matematičkom i Računarskom fakultetu ovde u Beogradu. Svakako zavisi da li ja predajem ili imamo gostujućeg predavača, ali svakako kad je predajem to oduzme 15-20 sati pripreme po predavanju, što ume biti nekad nezgodno, ali ako se lepo rasporedi, svakako je to nešto što je zabavno. Volim da predajem, volim da sarađujem sa talentovanim učenicima, tako da to nije nešto što mi pravi problem", poručuju autor Zlatne groznice. 

Utisci učenika-matematičara 

Bogdan Petrović, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije misli da je to predavanje odlično.

"Samim tim što imamo odlične predavače, koji su donekle sveži u takmičenjima, imaju dosta iskustva i dosta znanja, imamo odlične teme i samim tim dosta možemo da naučimo iz ovoga". smatra Petrović.

I Mateji Vukeliću dosta znači, jer , kako kaže, rade jako teške i napredne stvari. "Neke stvari koje bi dosta teže naučio sam i ovo su sve jako aktuelne stvari i jako potrebne tako da mi mnogo znači", ocenjuje Vukelić.

U školi se polako navikavaju na Zlatnu groznicu i njene predavače.

"Pa čudno im je. Oni me u Matematičkoj gimnaziji znaju kao učenika, I tetkice su nas često pitale - a gde vam je profesor? Tako da mislim to je sve normalno. Ne uvredim se. Meni je to sve uglavnom smešno, a drago mi je da već nešto ogu da prenesem ovim mlađim generacijama takmičara", poručuje profesor Zlatne groznice. 

Mladen je učestvovao na dvadesetak međunarodnih takmičenja. Najdraža mu je bronzana medalja na svetskoj olimpijadi iz informatike.

A sadašnji takmičari, testiraće svoje znanje tokom vikenda na takmičenju u Bugarskoj. 

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво