Читај ми!

Pune ruke posla za ribare, a cena znatno viša nego prošle godine

Jesen i zima su godišnja doba kada se u Srbiji, zbog slava, konzumna riba znatno više traži.

Na ribnjacima širom Srbije u toku je jesenji izlov ribe. Iako godina nije bila idealna za ribarstvo, proizvođači su zadovoljni prinosom.

U ovom, nimalo lakom poslu najteže je ribarima koji se po svim vremenskim uslovima svakodnevno trude da izlove dovoljne količine ribe.

"Sad je nateže ući u jezero i vući ribu po mulju, ali život je borba i mora se raditi. Najteže je na minus petnaest kad zaledi sve, kada treba probity led i ući u vodu na minus 15 stepeni, a zatim utovariti ribu", kaže ribar Dušan Aleksić.

Na ribnjaku zemljoradničke zadruge "Agro-Klek" na izlovu se radi tokom celog dana.

"Ukupna površina ribnjaka je devedeset hektara, konzumnu ribu gajimo u jezeru od 45 hektara, a ove godine nadamo se da će biti oko devet vagona, to jest 90 tona ribe, plus naravno mlađi i dvogodišnje, tako da je to neka ukupna količina", kaže Miloš Petrović, upravnik ribnjaka "Agro-Klek".

Prema njegovim rečima, da bi riba dostigla težinu od tri do pet kilograma, što sad imaju u jezeru, potrebne su tri godine. 

Nagli skok cene ratarskih proizvoda ove jeseni znatno je uticao i na cenu ribe.

"Prošle godine cena ribe je bila između 100 i 200 dinara po kilogramu, što je bilo oko 50 posto proizvodne cene koštanja i bili smo prinuđeni bukvalno da delimo ribu jer ta riba se ne može vraćati ponovo u proizvodnju", kaže Radovan Bokić, direktor "Agro-Kleka".

Ove godine situacija je, kaže, mnogo bolja, ko je ulagao u proizvodnju i ostao dosledan tehnologiji, on će imati rezultat.

"Finansijski to izgleda znatno bolje, ali nije dobro zato što je kukuruz 27, a pšenica 31 dinar", ukazuje Bokić.

Cena ribe se kreće oko 320 dinara, plus porez.

Prema zvaničnoj statistici, Srbija se po potrošnji ribe nalazi na samom začelju u Evropi sa svega pet do sedam kilograma po stanovniku godišnje.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво