Читај ми!

Svetski dan deteta – koliko je pandemija promenila svakodnevicu najmlađih

Pandemija je donela nove probleme i deci, podseća nas Svetski dan deteta. Ugrožava njihovo mentalno zdravlje i materijalno stanje. Svako dvanaesto dete u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, a svako četvrto se nalazi na granici siromaštva, saopštio je Unicef.

Sva deca treba da imaju jednaka prava bez obzira na rasu, boju kože, poreklo, veroispovest, imovinsko stanje ili drugi status - piše u Konvenciji o pravima deteta, koju je ratfikovala i Srbija. U praksi je tokom poslednjih decenija, i u svetu i kod nas, učinjeno mnogo, smatraju upućeni, ali najmlađi se i dalje suočavaju sa brojnim poteškoćama.

"Ono što je dobro u našoj zemlji da sve više dece pohađa predškolsko obrazovanje, preko 60 odsto dece ide u vrtiće, međutim kada pogledamo siromašnu decu, decu iz siromašnih porodica taj procenat je mnogo manji tek negde oko 11 posto i 7 posto je za decu iz romskih porodica. Dobra vest je da sada imamo više devojčica iz romskih naselja koja idu u srednju školu", navela je Jadranka Milanović iz Unicefa.

Njihov položaj je aktuelna pandemija dodatno ugrozila, a na površinu su isplivali novi problemi.

"To je problem mentalnog zdravlja, što nije ni čudo kada znamo koliko su uskraćena deca bila i za fiizičke i za socijalne kontakte, druženja sa drugima. Pre pandemije je bilo njih 7 posto dece koja žive u siromaštvu, a pandemija je doprinela tome da te porodice sa decom, a posebno iz najsiromašijih porodica, da su izgubili primanja i zato je njima mnogo veći problem i da obezbede sve što je potrebno za njihovu decu", dodala je Milanovićeva.

U znak solidarnosti sa najugroženijom decom u celom svetu, plavom bojom će biti osvetljeni kupola Narodne skupštine, Palata Albanija, Most na Adi i fontana na Slaviji.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво