Читај ми!

Potpisan sporazum sa Majkrosoftom – najnovija virtuelna tehnologija olakšava posao lekarima u Srbiji

Ministarstvo zdravlja i kompanija "Majkrosoft" potpisali su sporazum o razumevanju u oblasti digitalizacije zdravstva. Postignut je dogovor o nabavci najnovije virtuelne hologramske tehnologije. Očekuje se da olakša posao lekarima, unapredi njihov rad u crvenim zonama i olakša brigu o pacijentima.

Korona je mnogo toga promenila. Negde je usporila, a negde ubrzala rad. U digitalizaciji, kao da je zavrtela točak i dodala gas – naročito u zdravstvu. To se vidi na primeru hologramske tehnologije – hololens, koja se već koristi u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović".

"Ja moram da vam kažem da smo sa upotrebom hololensa stavili Srbiju negde u epicentar novih tehnologija koje se koriste u zdravstvu. Ovo su do sada jedino koristili u mnogo manjem obimu u Imperijal koledžu u Londonu i sa velikim ponosom ističem da je KBC ‘Dragiša Mišović’ već deset meseci u radu i sa ovim uređajem", kaže ističe Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju.

Upotrebom ove tehnologije, kako je istakla premijerka Ana Brnabić, uspeli su da u KBC "Dragiša Mišović" za 60 odsto smanje prisustvo lekara u crvenim zonama, time im olakšaju posao, dodatno unaprede posao u crvenim kovid zonama, brigu o pacijentima, ali i sigurnost lekara.

Novu tehnologiju dobiće još četiri bolnice u Srbiji, a u planu je i da studenti uče o novim tehnologijama u inovacionoj laboratoriji na Medicinskom fakultetu.

"Ako u nekom manjem centru uđete u salu, imate težak slučaj, nemate vremena da tog pacijenta prevedete do Beograda ili nekog drugog mesta, vi ste sa ovom tehnologijom u mogućnosti kao da vam je profesor sa vama u sali. Spasiće život", ističe Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Milan Gospić, direktor "Majkrosofta" u Srbiji, kaže da današnji memorandum o saradnji u domenu zdravstva predstavlja dodatni podsticaj da se zajedno nastavi još jače u pravcu digitalizacije i posebno inovacije.

"Posebno smo ponosni kada naša tehnologija dobije primene u praksi kroz projekte koje su naši korisnici kreirali. Takav je primer naših doktora, koji su među prvima u svetu iskoristili Majkrosoft hololens", dodaje Gospić.

Ova tehnologija pomagaće u lečenju i kovid i nekovid pacijenata.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво