Čitaj mi!

Muke banatskih stočara - na pašnjacima trave gotovo nema, stočna hrana dvostruko skuplja

Klimatske promene stvaraju velike muke i stočarima. Na pašnjacima trave gotovo nema, pa se troši seno pripremljeno za zimu. Stočna hrana je duplo skuplja nego prošle godine, a jagnjetina i mleko godinama imaju istu cenu.

Ljubiša Stojanović iz Elemira, maksimalno koristi lepo vreme sredinom novembra. Svojih 450 ovaca svako jutro goni u ispašu jer je već zbog vrelog leta potrošio gotovo polovinu sena pripremljenog za zimu.

"Spremljeno je koliko je spremljeno. Ovce koje su kod kuće sa jaganjcima dosta toga će pojesti tako da za ove, što se tek trebaju ojagnjiti, neće biti kada bude zima", kaže Stojanović.

Navodi da će seno morati da kupuje.

"Cene su ove godine paprene a jagnjetina je ostala kao lani, 270 dinara i nema potražnje", dodaje Ljubiša Stojanović.

Ništa u boljoj situaciji nisu ni vlasnici muznih krava, iako krave idu na ispašu, svako veče im moraju davati seno.

Svetozar Stankov iz Elemira ima stado od preko 150 grla.

"Zima, kažu, biće ledena. Letos smo trošili tu hranu, ne znam kako ćemo izvući zimu, treba nam mnogo, preko sto tona mi treba hrane a nemam toliko", naglašava Stankov.

Živa Tepavički u obilazak svoga stada svakodnevno odlazi špediterom baš kao što se to nekada radilo u Banatu.

"Jesen je samo dozvolila da se nešto od poljoprivrednih radova uradi, ali što se tiče ledine i života stoke na ledini previše je teška. Nemamo cele godine, nešto u maju je bilo zelene trave za ispašu, sve drugo je toliko tanko da mora da vršimo prihranu", objašnjava Tepavički.

Tako pričaju Banatski pastiri, štap u ruke, torbak na leđa i dan za danom, godina za godinom. Život ni malo lak, na plus trideset i minus dvadeset treba preživeti, a vreme koje ih očekuje ove zime još je neizvesno. Kako će preživeti tek će da vide.