Читај ми!

Marković: U Vukovaru se desila neverovatna tragedija, a krivica za te događaje je složena

Na današnji dan pre tri decenije, 1991. godine, Jugoslovenska narodna armija ušla je u Vukovar. Događaji u Vukovaru predstavljaju neverovatnu tragediju, pevač Majkl Džekson u svom spotu ima ruševine Vukovara, to je prvi udarac imidžu naše zemlje, rekao je istoričar Predrag Marković.

Na današnji dan 1991. godine Jugoslovenska narodna armija ušla je u Vukovar. O 18. novembru, priča se i piše na različite načine u Srbiji i Hrvatskoj, čak se ni istoričari ne slažu oko nekih pitanja. 

Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, rekao je da u Srbiji imamo samo jedan novinski članak o dešavanjima u Vukovaru, a u Hrvatskoj je to događaj godine, praznik – što ukazuje na to da i naučnici imaju nešto da kažu o tim devedesetim godinama.

Hrvatska od prošle godine, 18. novembar obeležava kao Dan sećanja na žrtvu Vukovara. Komemorativni skup počinje intoniranjem hrvatske himne i minutom ćutanja.

Marković kaže da je bitno da u javnosti postoji jedna uravnotežena slika o tome zato su u Institutu za savremenu istoriju odlučili da događaje približe onim generacijama koje ne čitaju knjige.

Naveo je da je Institut za digitalnu istoriju napravio aplikaciju "Virtuelizacija istorijskog pamćenja: devedesete" gde se može videti jedna srpska, jedna hrvatska vest iz tog vremena, zatim jedan naučni članak iz Hrvatske i jedan iz Srbije.

"Svako ko je zainteresovan može da dođe do saznanja, ne samo naše nauke, već i hrvatske. Mi nismo hteli od toga da pravimo antihrvatsku propagandu. Aplikacija je još u izradi, ovo je početak", naveo je Marković dodajući da je aplikacija namenjena generaciji koju zovemo "digitalni urođenici", koji sve rade na telefonu.

Naveo je da su neslaganja oko karaktera rata, za Hrvate je to jugo-komunistička agresija i rat za oslobođenje Hrvatske, a Srbi uglavnom smatraju da je taj rat počeo oko zaštite srpske manjine u Hrvatskoj, koja je sa puno prava osetila da je opet došla pod ustašku vlast.

"Kada je reč o događaju u Vukovaru, neverovatan je kontrast kada se gledaju vesti TV Beograda tada i HRT-a, oni su ćutali tog dana, a naši su prikazalikao oslobođenje jednog grada od ustaškog tetora", kaže Marković.

Za njega danas ti događaji predstavljaju neverovatnu tragediju, Majkl Džekson u svom spotu ima ruševine Vukovara, to je prvi udarac imidžu naše zemlje.

"Ko normalan može da pošalje takvu poruku u svet. Vukovar je bio većinski srpski i jugoslovenski grad, šta je korist da se sruši jedan srpski grad, to nikome nije jasno. Međutim, to nije krivica srpskog naroda. Hrvati su ubili neke svoje lokalne političare, jer da je ostao živ on bi verovatno smirio situaciju", naveo je Marković.

Prema njegovim rečim, krivica je složena i nije tako jednostavno.

"Tuđmanov režim je tražio rat, njima je trebao rat da bi ubrzali priznanje svoje države i neki ljudi u našim redovima su eskalacijom nasilja pomogli da Hrvatska dobije priznanje", rekao je Marković.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво