Читај ми!

RTS u obilasku radova u Kliničkom centru Srbije – kada se očekuje završetak

Do kraja godine trebalo bi da budu završeni radovi na Kliničkom centru Srbije. U prvoj fazi uloženo je 69 miliona evra, a u drugoj još 43 miliona evra. Kada sve bude završeno, Srbija će konačno dobiti novoizgrađenu, ali i rekonstruisanu kulu Kliničkog centra Srbije i najsavremeniju zdravstvenu ustanovu ne samo u regionu.

Izgradnja Kliničkog centra Srbije otpočela je sedamdesetih godina prošlog veka. Zgrada, koja je postala zaštitno lice Beograda, videla se gotovo iz svih delova grada. KCS je postao zdravstvena ustanova u kojoj se leče svi, građani Beograda, zemlje, regiona.

Ipak, čardak ni na nebu ni na zemlji nikada u potpunosti nije završen. Od velelepne zgrade koristilo se tek nekoliko spratova. A onda je Srbija takođe davne 2006. ratifikovala ugovor sa Evropskom investicionom bankom i od tada su svi nadležni najavljivali njegovu izgradnju. A radovi su otpočeli tek pre tri godine.

"Ovo je jedna od dve angio sale samo za Urgentni centar. Kolika je potreba za angio salom pokazalo se sa našom jednom jedinom u Urgentnom centru, gde su se preklapali i akutni kardiološki i akutni neurološki pacijeneti. Oprema se instalira", kaže dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.

Ističe da je prednost nove zgrade to što će biti dvokrevetne sobe, sa svom opremom u slučaju pogoršanja stanja pacijenta koji može da se stavi na ventilaciju, kiseonik i na monitor.

"Ljudi koji dugo rade u zdravstvu Srbije, svi su željno iščekivali otvaranje novog Kliničkog centra. Nekako svima nama koji tako očekujemo već decenijama, ovo sve deluje nestvarno, ali je sada realno i srećni smo", poručuje Ercegovac.

U novom Kliničkom centru Srbije biće i Klinika za endokrinu hirurgiju, koja prvi put dobija svoj nezavisni prostor, Klinika za hematologiju, za gastroenterologiju, Klinika za kardiologiju, u novu zgradu seli se Urgentni centar, koji će između ostalog imati i više sala za reanimaciju.

"Ovo je ceo operativni blok, ceo niz od 13 opracionih sala u ovom jednom delu inače će ih biti 31. Prostor od 12 kreveta je bio nedovoljan dosadašnjem Urgentnom centru pokazuje i potreba za ovom velikom prostorijom sa 18 politraumatizovanih pacijenata ipak veliki komoditet ne samo za pacijente nego i za osoblje koje će raditi oko njih", naglašava Ercegovac,

Ukupno je 15 spratova, a svaki sprat ima svoju boju. Plave boje na 11. spratu je Klinika za grudnu hirurgiju.

"Robotika ulazi u hirurgiju na velika vrata. Imaćemo samo za Urgentni centar dva skenera i jedan magnet, plus u istom nivou će biti i četiri nova skenera za ceo Klinički centar, dve magnetne rezonance, pejsmejker", navodi 

Nova zgrada imaće 86.000 kvadratnih metara, od toga je 27.000 novog prostora i 59.000 kvadrata rekonstruisanog. Rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije i izgradnja nove kule otpočela je 2018. godine.

Na pitanje kada možemo da očekujemo završetak, Ercegovac kaže da zavisi od izvođača. "Ja se iskreno nadam će ovo biti sve gotovo do kraja godine i da ćemo moći da očekujemo useljenje početkom sledeće", zaključuje direktor Urgentnog centra.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво