Читај ми!

U pešterskom selu Fiulje svi žive u slozi, kada pritisne nevolja rade kao jedan

U pešterskom selu Fiulje, kažu, ne postoje podele. Muslimani i Srbi oduvek žive u slozi. Važe za uspešne stočare i dobre domaćine, koji retko napuštaju selo, iako je put u izuzetno lošem stanju.

Složni i u dobru i u zlu. Domaćinstva u Fiulju snimali smo i 2007. godine. Bili su spremni da bace 600 kaca kvalitetnog pešterskog sira, jer nije bilo prodaje. I tada su problemi bili put i transport.

"I to što moremo da prodamo, nekako bi se i snalazili, nego nemamo puta. Nit će da nam dođe ni onaj mesar iz grada, ni da lomi svoje auto, nego kolko ti on odredi cenu ti samo oteraš i daš. Mleko, na današnje vreme vučemo sa traktorom. Neće niko da se uhvati kamion da lomi", objašnjava Živomir Vujović iz Fiulje.

Selo ima 35 domaćinstava sa više od 150 članova. Škola, koja je u prilično lošem stanju, ima 20 đaka. Svi žive u slozi i rade, kako kažu, "kao jedan".

"Ovde ne mož drukče da živiš. Moraš da sarađuješ. Ovde kad padne snijeg, nema ti si Munir, a ti Živomir. No, mora da se pomognemo da dođemo da se spasimo", ističe Munir Lakota.

Većina domaćinstva ima više od 40 grla krupne stoke. Muka je jednaka za sve jer, uprkos solidnoj struji i vodi, makadamski put redovno nose snegovi i kiše iako se nasipa krupnim tucanikom.

"Put nam je glavni. Samo put, put, put... Da imamo put ostala bi naša omladina ovde, naša deca, unučad ovde, da žive. Imamo mogućnost, imamo vodu, imamo struju", navodi Ismet Ugljanin.

Priča o suživotu razlog je odluke predsednka Srbije Aleksandra Vučića da u Fiulje uputi državnog sekretara ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka, koji je sa meštanima razgovarao o svim problemima.

"Uprkos svim podelama koje pojedinci žele i da cepaju ovu zemlju, ovo selo je primer i regionu i Evropi i svetu da treba da gajimo suživot i da ima mesta i za Bošnjake i za Mađare i za Srbe i za Slovake i za sve ostale", naglasio je Mirsad Đerlek.

Đerlek je iskoristio priliku da podstakne meštane da se u većem broju vakcinišu.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво