Читај ми!

Nikad manje Srba u Gnjilanu – žive kako moraju, u jednoj ulici im je sve

U Gnjilanu, gradu sa više desetina hiljada stanovnika, Srba je najmanje od kako grad postoji. U prvim godinama nakon sukoba 1999. godine ubijeno je više od stotinu Srba. Stalne presije i napadi Albanaca učinili su da u Gnjilanu od 17.000, danas živi oko 40 Srba. Imanja i kuće prodali su Albancima iz Preševa i Bujanovca.

Žive kako moraju. Većina od preostalih Srba u Gnjilanu nema, kako kažu, ništa na strani. U jednoj ulici im je sve. I crkva i škola i pijaca i kafana.

Zgrada škole je nedavno spolja renovirana, unutra je puna simbolike, ali nastavu u njoj pohađa 10 đaka. Njihove porodice su raštrkane po gradu.

"Vozim bicikl, trčim u slobodno vreme sa svojim psom Lilijem, radim domaće zadatke, igram se u dvorištu. Voleo bih da imam više drugara i drugarica. Sa Albancima se ne družim zato što malo znam albanski i ne znam da se sporazumevam sa njima", priča Bogdan Milić.

Škola je jedino mesto za okupljanje preostalih srpskih mališana u Gnjilanu.

Tanja Aksić, direktorka škole "Vuk Karadžić" u Gnjilanu, kaže da ta škola nije samo vaspitno-obrazovna ustanova.

"Ona je i Dom kuluture, pozorište, sve za srpsko stanovništvo u samom gradu. Dok je i jednog učenika škola će da radi i funkcioniše", poručuje Aksićeva.

Nedaleko od škole je pravoslavna crkva Svetog Nikole. I ona je mesto okupljanja Srba.

Do crkve i škole prolazi se istom ulicom, pored improvizovanih tezgi, gde Srbi imaju prostor i mesto za prodaju svojih proizvoda. Svakodnevno im se pridružuju stariji Srbi iz grada.

"Preostalih Srba, koji smo stvarno tu, ima 35 do 40. Ovih što dolaze povremeno ima malo više", ističe žitelj Gnjilana Vlasta Đorđević.

Preostali Srbi u Gnjilanu pričaju da je suživot sa Albancima moguć, ali ne sa svima. Ne i sa onima koji su se u ovaj grad naselili nakon rata.

"Nas je malo ostalo ovde. Moja deca se druže sa bratom i sestrom od strica. Kupili smo im psa, pa će da imaju malo više razonode. Sa komšijama nemamo problema", priča Danijela Todorović.

Danijela ima četvoro dece, a njena porodica u Gnjilanu ima iste komšije Albance, kao i pre rata. Idu jedni kod drugih, kao što su to činili i pre 1999. godine.

U Gnjilanu je do sukoba bilo 17.000 Srba. Kompaktnost su zadržali u selima. Ima ih desetak oko grada u kojima Srbi čine većinu. U njima su srednje škole na srpskom, domovi zdravlja, a nedaleko od grada, u Pasjanu je i bolnica.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се