Читај ми!

Hoće li karlovačke vinograde i medonosne livade prekriti prašina iz ciglane

Čak 185 prigovora građani Sremskih Karlovaca uputili su na plan proširenja poslovne zone u tom mestu, čime bi se ciglani omogućilo da proširi kop na privatne posede, od kojih su neki pod vinogradima. Upozoravaju da su planom proširenja ugroženi proizvodnja vina, turistički potencijal, ali i životna sredina.

Tik uz jedno od najlepših brda – Matej, na obroncima nacionalnog parka prekrivenog vinogradima još od starih Rimljana, voćnjacima i vikendicama – industrija. Hrvatska "Nekse grupa", u čijem je vlasništvu ciglana, želi da proširi kop za 40 hektara.

"Opština je taj plan predložila bez ikakve konsultacije sa vlasnicima tih parcela, što je, po mom mišljenju, potpuno nedopustivo, jer će se tim planom potpuno degradirati vrednost tog zemljišta. Nama će biti onemogućeno da dobijemo građevinske dozvole kako za izgradnju vikend kuća, tako i za poljoprivredne objekte. Biće nam onemogućeno da koristimo subvencije", kaže Bojan Baša, član Udruženja "Karlovački vinogradi".

Bojan se bavi proizvodnjom organskog vina, a njegove kolege iz vinarije "Kiš", koja u Karlovcima ima vinograde od 1.800 godine, planiraju da pored njega izgrade vinariju.

"Tamo turisti treba da dolaze. Kako će neko da dođe da vidi lepu prirodu, kada vidi na sto metara kop i kada vide da se tu kopa i odnosi. Ljudi tamo treba da vide ono što je sada, a to su ptice koje pevaju, mir, lepota, priroda, netaknuta priroda", ističe vinogradar Predrag Crnković.

"Taj odnos prema prirodi neće nas nigde odvesti"

Na Mateju je pre dva veka porodica Živanović osnovala pčelarstvo u Srbiji, vinograde poseduju isto toliko dugo. Danas imaju 170 košnica, ali broj je prepolovljen, jer ciglana kao gorivo koristi kancerogeni petrol koks.

"Tužno je to. Znate, kada ne možete mesec i po dana u sezoni da uđete u svoj pčelinjak, jer sve smrdi, jer one umiru. Znate, to je strašno. Taj odnos prema prirodi neće nas nigde odvesti", upozorava Žarko Jovanović, pčelar i vinogradar.

Iako su iz ciglane još 2016. saopštili da su ugradili specijalne filtere, nedavni nalazi inspekcije pokazuju da ona i dalje zagađuje Sremske Karlovce.

"Mi smo u septembru imali jedan, rekao bih, rigidan nalaz inspekcije, veoma negativan. U vezi sa tim su se obavezali da će investirati u filtere koji treba da smanje zagađenje", naglašava Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Lokalna uprava čeka odgovor Komisije za planove

Pokrajinski premijer lično se uključio u rešavanje problema i navodi da je jedno od rešenja da se poslovna zona proširi, ali na površini manjoj od planirane. U lokalnoj upravi kažu da će sačekati odgovor Komisije za planove.

"Koja će sa stručnog aspekta kao obrađivač plana sagledati sve to i izneti komentare i predloge, a nakon toga će na odbornicima biti odluka da li će biti spremni i u kojoj meri da podrže te navode", poručuje Aleksandar Stojkečić, predsednik Opštine Sremski Karlovci.

Mesto koje je nadaleko poznato po svom kulturnom nasleđu kao duhovni centar Srba i po vrhunskom vinogradarstvu, godišnje poseti 300.000 turista. Skupština Srbije je, zbog nacionalnog značaja ovog mesta, usvojila poseban zakon o Sremskim Karlovacima, kojim se reguliše njihov razvoj.

Vlada Srbije usvojila je strategiju razvoja vinogradarstva do 2031. godine i ozbiljno ga subvencioniše. Na potezu su odbornici Skupštine opštine Sremski Karlovci koji treba da odluče o tome hoće li izaći u susret svojim sugrađanima.  

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара