Читај ми!

Bojan i Zoran voze "Rutu heroja" – za humani cilj potrebno im je 333.000 evra

Bojan i Zoran Kačavenda iz Novog Sada prešli su oko 2.800 kilometara biciklom kao deo "Rute heroja". Cilj te humanitarne misije je prikupljanje novca za robotizovani uređaj namenjen lečenju dece sa cerebralnom paralizom koji će donirati Dečjoj bolnici u svom gradu.

Za Bojana je najveći motiv njegov sin Mihajlo koji je prevremeno rođen sa desnostranom hemiparezom. Za njega i drugu decu koja boluju od cerebralne paralize sa bratom je pošao na put kako bi prikupili 333.000 evra za kupovinu robotizovanog sistema za rehabilitaciju.

"'Lokomat pro' je robotizovani kompjuterizovani sistem za korekciju, učenje i rehabilitaciju hoda kod dece. To su heksoskeleto noge u koje se stavi dete, može i odrasla osoba, ali ajde prvo da napravimo nešto za decu, koja ustvari senzorno, tj. obrnutim putem, uči mozak tako šaljući signale iz nogu recimo, u ovom slučaju, i onda mozak na osnovu toga uči šta treba da radi", kaže Bojan Kačavenda, Humanitarna fondacija "Prvi korak".

Do sada su posetili Pariz, Brisel, Keln, Frankfurt, Nirnberg, Pasau, Beč, Ljubljanu sa ciljem da ljudima iz tih gradova predstave problem sa kojima se suočavaju deca sa cerebralnom paralizom i potrebu za uređajem za lečenje, koji u Srbiji još uvek ne postoji.

"Na putu smo se susreli sa dijasporom, gde smo videli i čuli da je dijaspora nepoverljiva, da su bili više puta obmanuti poslednjih godina decenija, da određena sredstva nikada nisu stigla na cilj i nas dvojica smo na kraju imali misionarsku vožnju gde smo predstavljali problem zašto treba taj robot i jednostavno da dokažemo da nismo jedni od onih koji će to da zloupotrebe, nego da to ide u prave svrhe", ističe Zoran Kačavenda, Humanitarna fondacija "Prvi korak".

Na put su krenuli 11. septembra, na dan kada su osnovali svoju fondaciju, a za mesec dana vožnje, prikupili su oko 40.000 evra.

"Naravno, imamo sada već i čvrsto obećanje od strane države da će se priključiti i podržati našu borbu, tako da se nadamo u skorije vreme, eto tu do Nove godine ili januara najkasnije, da ćemo imati i konkretne rezultate", poručuje Bojan.

Planiraju nove ture, a kako bi sve bilo transparentno osim uplate na račun fondacije ili donacije SMS porukama, pomoć pri kupovini moguće je uplatiti i direktno na račun proizvođača "lokomat pro" uređaja.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара