Читај ми!

Kako decu koja koriste internet pre nego što prohodaju naučiti ko su pravi uzori

Nekada se znalo tačno vreme za ručak, porodica se okupljala za stolom, pa nekom šala, a neko dobije kritiku, kako je ko zaslužio. Danas u porodicama vladaju nova pravila, a u nekima pravila kao da nema. Vrednosti su se sigurno promenile, kao i uzori. Postavlja se pitanje da li decu više vaspitavaju društvene mreže ili roditelji?

Milenijalci, bumeri, generacija H ili Z... I kako onda roditelji da "prate" svoju decu.

"Sad je tako, ovi influenseri, mladi ih prate, pogotovu na zapadu. Pošto ja živim u Milanu, tamo sve gledaju te stvari, influensere. Teško je ubediti sad decu, svi bi hteli da budu vrhunski sportisti ili influenseri, da bukvalno ništa ne rade, a da zarađuju dobre pare", kaže jedan roditelj.

Da li će dete pre prohodati ili koristiti internet, trka je skoro izjednačena.

"Ako dete od godinu, dve ili tri provodi sate i sate ispred Jutjuba onda nije ni čudo kada odraste da zapravo mu je važnije to što će mu reći neki Jutjub influenser nego što će slušati negde u medijima, nekog političara ili neku javnu ličnost koja ima ugled", navodi sociolog Dalibor Petrović.

U današnje vreme mladi se socijalizuju preko društvenih medija.

"Ono što treba da razumemo jeste da je naš javni diskurs danas potpuno zatrpan nasiljem i nasilnim sadržajem. Mi ne možemo da očekujemo da mladi preuzimaju neke pozitivne idole, zato što pozitivnih primera u našoj javnosti nažalost nema. Zašto bi neki mladi čovek poželeo da bude naučnik ako vidi da je status naučnika takav kakav jeste ili da bude neki istraživač ili neki običan službenik, lekar kada zapravo ti ljudi nemaju prostor u našem javnom mnjenju", objašnjava Petrović.

Istraživanje Instituta za psihologiju ipak pokazalo je da je sve više mladih koji uzore biraju iz svog okruženja, najčešće su to roditelji.

"Više su skloni rizičnom ponašanju oni koji nemaju uzore u svojoj okolini, a ovi mladi koji imaju uzore imaju neke bolje pokazatelje te dobrobiti, povezanost sa drugim ljudima, sklonost da istraju na ciljevima i da opstanete u nekoj aktivnosti uprkos teškoćama i neki optimizam je takođe češći kod mladih koji imaju uzore", kaže doktorka Ivana Stepanović Ilić sa Instituta za psihologiju.

Generacijski jaz oduvek postoji, a rečenica "u moje vreme nije bilo tako" uz koju smo svi odrastali nikada nije bila popularna. Međutim, sada se već i milenijalci ponekad osećaju staro u odnosu na lajk generaciju.

"Ima istraživanja o tome više u svetu nego kod nas, oni se unekoliko razlikuju, ali pokazuju se i neke tendencije da oni više provode više vremena sa roditeljima, da im je sigurnost dosta važna tema, da su možda malo manje skloni nekim rizičnim ponašanjima, nekima više, postoje tu neke razlike", kaže doktorka Stepanović Ilić.

Činjenica je da će uticaj interneta biti sve veći i da se protiv toga ne može, pa stručnjaci savetuju da treba prihvatiti trend, ali ga koristiti za prave ciljeve.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се