Читај ми!

Meser će u Pančevu proizvoditi gasove za medicinsku upotrebu za Zapadni Balkan

Srbija je dobila novu punionicu za specijalne gasove i laboratoriju. U pogonu u Pančevu "Meser" će proizvoditi gasove za medicinsku upotrebu za Zapadni Balkan.

Najteži oblik kovida je borba za dah, a u toj borbi pomažu boce sa medicinskim kiseonikom. Bolnica u Batajnici ima 800 pacijenata, a 97 odsto njih zahteva kiseonik!

"Ne bi bilo moguće ni preživljavanje nekih bolesnika zapravo neki pacijenti toliko su zavisini od kiseonika, njihov život ne bi bio moguć ni sat ni dva bez kiseoničke potpore. Potrošnja kiseonika je više desetina veća nego u normalnim uslovima, dnevno se ovde troši 16-20 tona medicinskog kiseonika, a mesečno i do 600 tona", navodi anesteziolog dr Jelena Veličković iz kovid bolnice u Betajnici.

Ta slika preliva se i na ceo kovid sistem. U proseku svaka bolnica troši tromesečnu količinu kiseonika za jedan dan

"Srbija ni u jednom momentu, za razliku od drugih zemalja, nije ušla u problem sa nedostatkom kiseonika, za naše pacijente, za naše bolnice. Sem toga što su radili i pokazali jednu sigurnost za sve nas u Srbiji, oni odavde proizvode gas i izvoze ga u 10 zemalja, u više desetina miliona evra. Ovo ovde što su uradili, što sam uspeo da vidiim, retko gde ima u Evripi, ovo neće biti u 10 godina EU", ističe ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Da bi tako i ostalo, rade bez sekunde pauze. Otvorena je i nova punionica za specijalne gasove i laboratorija.

"Ja sam oduvek znao da su specijalni gasovi nešto što je dodatna vrednost, nešto što je budućnost, nešto u šta treba ulagati. Motivacija za ovo je da budemo više od Lige šampiona, motivacija za ovo je da dođemo do prekretnice u celom regionu", ističe Ernst Boden, operativni direktor Meser grupe.

Zajednička borba sa koronom se nastavlja. U ovom trenutku na lečenju u kovid sistemu su 6.792 pacijenta.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво